Наставак истраживања на брду Орловине изнад Малог Зворника довела су археологе до нових материјалних доказа и закључака.

Испод црквеног пода на локалитету откривене су гробнице, унапред припремљене за угледнија свештена лица, које су на жалост давно опљачане.

Међутим, овде је нађен и дечји гроб, врло богат налазима, и то је први гроб тог времена који је уопште истражен у овом делу Србије, наводе археолози.

На презентацији налаза на локалитету, која је у организацији локале самоуправе одржана 23. јула, председник општине, Зоран Јевтић, рекао је да је у овогодишњем локалном буџету издвојено око осам милиона динара за конзервацију, која ће уследити након истраживања.

„Са Заводом из Ваљева договорили смо да распишемо јавну набавку за пројектовање, наставак истражних радова, конзервацију, али и уређење прилазних стаза и неколико видиковаца, да туристи могу обићи ово налазиште. Желимо да ово буде још једна туристичка атракција Малог Зворника, а сигурно ћемо се за помоћ обратити држави, као у случају Подземног града Kарађођевића“, испричао је Јевтић.

Археолошка истраживања на локалитету ‘’Орловине’’ изнад Малог Зворника, почела су 2013. године, а за његово откривање заслужан је професор историје Дејан Павићу, који је преминуо пре неколико година.

Радови на откривању локалитета настављени су после вишегодишње паузе.

Актуелано је даље истраживање цркве, која потиче из 6. века, чије димензије прелазе 30 метара, а што показује да су ‘’Орловине’’ у прошлости биле важан црквени и административни центар.

Археолог Дејан Радичевић, професор на београдском Филозофском факултету, рекао је да је црква занимљива по монументалности, да припада рановизантијском периоду и да по димензијама и начину градње спада у ред највећих код нас.

„На Орловинама се налазио регионални центар тог времена. Био је изузетно важно стратешко место, јер се налазио на главним комуникацијама тог доба.Овуда је ишао магистрални пут из Паноније до Јадрана. Ово је околина и залеђе врло богато рудама, које су у она времена била драгоцене. Овде је значајно и откриће раносредњовековног, старосрпског хоризонта, који је показивао обнову живота на овом простору, негде већ у 10. веку и то би нам били најстарији трагови из те епохе на овим просторима. То су нова открића каква нисмо имали, не само у Подрињу него су уопште, ретка у овом делу Србије“, испричао је Радичевић.

Он је навео да је Завод за заштиту споменика културе из Ваљева припремио конзерваторски пројекат и први пут ове године, захваљујући финансијској потпори малозворничке општине, која од почетка подржава истраживања, неће морати да затрпавају ископе.

„До сада смо били принуђени да оно што истражимо документујемо па затрпамо, а сада после нас долази екипа која ће почети конзерваторске радове“, објаснио је Радичевић, додајући да ће овде заживети археолошки парк који ће бити понос Србије.

Радивоје Арсић, археолог из ваљевског Завода, казао је да је циљ да кроз израду пројектне документације, стручну и истраживачку помоћ допринесу да се локалитет боље истражи и представи јавности што заслужује по својим квалитетима.

„Он представља нешто што је изузетно за наше просторе и трудићемо се да се што пре црква конзервира, а потом и други делови овог археолошког налазишта“, истакао је он.

Према тврдњама стручњака, „Орловине“ су, после Царичиног града у општини Лебане, други значајан археолошки локалитет у Србији, који сведочи о животу на овом простору у време владавине византијског цара Јустинијана.

Процењено је да се утврђење налазило на простору већем од 40 хектара и утврђено да се са врха брда једним својим краком спуштало на Дрину, мада има бедема и на другој страни.

Тајне које и даље крије интригираће археологе и убудуће и мотивисати их да траже нове доказе о ранијем животу на простору данашњег Малог Зворника.

Љиљана Ристановић