11.05.2017. godine

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, u Malom Zvorniku obeležen je prijemom za davaoce, koji je upriličila lokalna organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Opštinom Mali Zvornik. Na svečanom prijemu, za oko 30 davalaca, pretežno srednjoškolaca, istaknut je značaj koji dobrovoljno davalaštvo krvi ima za društvo i pojedinca. U znak zahvalnosti za iskazanu humanost okupljenim davaocima uručene su zahvalnice, priznanja i simbolični pokloni. 

Čestitajući Dan dobrovoljnih davalaca krvi, sekretar Crvenog krsta u Malom Zvorniku Dragan Nikolić podsetio je na vrednosti koje društvo neguje obeležavajući ovaj značajan datum. On je istakao da davalaštvo krvi predstavlja humani čin, koji direktno doprinosi spašavanju ljudskih života i da, kao takav, predstavlja najviši oblik humanosti. 

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, u Srbiji se obeležava u okviru Nedelje dobrovoljnog davalaštva krvi, od 08. do 15. maja. 

U ime Opštine Mali Zvornik, zamenik predsednika opštine Miloš Radojičić zahvalio se  davaocima krvi na motivisanosti i podršci koju pružaju akcijama Crvenog krsta. 

„Davalaštvo krvi nije obaveza, to je čin humanosti i izbor svakog pojedinca. Današnja svečanost prilika je da ukažemo na značaj davalaštva i simbolično zahvalimo svima koji su pomogli i spasili nečiji život“, rekao je Radojčić. 

Na prijemu su bili davaoci svih kategorija, od onih koji su krv dali prvi put do višestrukih davalaca, koji su dragocenu tečnost podarili više od 70 puta. 

Upravo takav davalac je Dr Radovan Veselinović, stomatolog u penziji iz Malog Zvornika, koji je redovni davalac krvi još od srednje škole. Obraćajući se prisutnima, on je ukazao na prednosti koje davalaštvo krvi ima u pogledu zdravlja. 

Prema njegovim rečima, redovnim davanjem krvi podstičemo njeno obnavljanje u organizmu, što je za zdravlje čoveka višestruko korisno. 

Govoreći o svom iskustvu i motivima da postane davalac, višestruki davalac krvi, trombocita i koštane srži, Rade Radojčić iz Malog Zvornika rekao je da je, kao i svaki srednjoškolac, počeo sa davanjem krvi iz trivijalnih razloga, zbog nekoliko slobodnih dana u školi, ali da je to vremenom preraslo u čistu humanost i potrebu da pomogne. 

Branka Janković, radnica iz Amajića, davalac je već dugi niz godina, tokom kojih je 35 puta donirala dragocenu tečnost. Ona je istakla da su u njenoj porodici, na čelu sa mužem i dva sina, svi davaoci krvi. 

Za iskazanu humanost Branki je danas, uz zahvalnicu, uručena značka Crvenog krsta i prigodan poklon. 

Prigodan poklon, u vidu majice sa znakom Crvenog ksta, na prijemu uručen je i direktoru Srednje škole u Malom Zvorniku Milošu Timotiću, na ime zahvalnosti za podršku akcijama Crvenog krsta.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-05-11_crveni_krst/{/gallery}