Мали Зворник, 11.06.2020. године

Археолошки локалитет „Орловине“ на истоименом брду у Малом Зворнику, на којем су у протеклих неколико година пронађени остаци утврђења из рановизантијског периода и раног средњег века, тачније остаци грађевина стари 1400, односно 1000 година, веома доприноси разноврсности локалне туристичке понуде и даје шансу за даљи развој и просперитет туризма у општини Мали Зворник. 

Имајући то у виду, локална самоуправа омогућила је наставак археолошких истраживања на локалитету „Орловине“ и финансирала израду техничког пројекта конзервације налазишта. 

У том циљу, између осталог, предвиђено је и формирање музејске збирке, у оквиру које би били изложени предмети пронађени на локалитету, као и други експонати, који сведоче о богатом културно-историјском наслеђу општине. 

Ради обезбеђивања адекватног прилаза локалитету, на брду Орловине општина планира да изгради неопходну инфраструктуру и уреди пешачке стазе, са местима за одмор, као и прилазе видиковцима, са којих се пружа предиван поглед на Зворничко језеро и околину.

{gallery}/2020/2020-06-11_orlovine{/gallery}