Mali Zvornik, 11.06.2020. godine

Arheološki lokalitet „Orlovine“ na istoimenom brdu u Malom Zvorniku, na kojem su u proteklih nekoliko godina pronađeni ostaci utvrđenja iz ranovizantijskog perioda i ranog srednjeg veka, tačnije ostaci građevina stari 1400, odnosno 1000 godina, veoma doprinosi raznovrsnosti lokalne turističke ponude i daje šansu za dalji razvoj i prosperitet turizma u opštini Mali Zvornik. 

Imajući to u vidu, lokalna samouprava omogućila je nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu „Orlovine“ i finansirala izradu tehničkog projekta konzervacije nalazišta. 

U tom cilju, između ostalog, predviđeno je i formiranje muzejske zbirke, u okviru koje bi bili izloženi predmeti pronađeni na lokalitetu, kao i drugi eksponati, koji svedoče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu opštine. 

Radi obezbeđivanja adekvatnog prilaza lokalitetu, na brdu Orlovine opština planira da izgradi neophodnu infrastrukturu i uredi pešačke staze, sa mestima za odmor, kao i prilaze vidikovcima, sa kojih se pruža predivan pogled na Zvorničko jezero i okolinu.

{gallery}/2020/2020-06-11_orlovine{/gallery}