Мали Зворник, 26.09.2018. године 

Брасинска фирма „Bauwin Decor“, власништво турске компаније „Yavuz“, која од марта текуће године у Малом Зворнику производи ПВЦ столарију и уз подршку општине запошљава 15 радника, након шест месеци рада, стекла је услове за повећање производње и запослење нових радника. Поводом потребе за увођењем друге смене у процесу рада и запослењем нових 10 радника, пословодство фабрике јуче је у сали Скупштине општине Мали Зворник, посредством Националне службе за запошљавање, организовало састанак и разговор са потенцијалним радницима, којем се одазвало око 40 незапослених. 

Састанку послодавца са радницима заинтересованим за посао у брасинском производном погону присуствовао је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, са сарадницима, замеником председника општине Милошем Радојчићем и начелницом општинске управе Маризелом Андрић. 

Јевтић је у име општинског руководства поздравио присутне, изразивши задовољство што је турски инвеститор, који је у Мали Зворник дошао у сарадњи са локалном управом, успео да у тако кратком року оствари успех у раду и створи услове за ново запошљавање. 

Потенцијалним будућим радницима фабрике „Bauwin Decor“ из Брасине он је поручио да их у овој фирми очекују коректни услови, те да исто то очекује од њих у односу према послодавцу. 

Јевтић је истакао да општина Мали Зворник, која је ангажовање радника у наведеној фирми подржала путем субвенција за запошљавање, неће дозволити да радници буду непријављени и друге могуће злоупотребе од стране послодавца, али и обрнуто, да неће штитити запослене који не поштују услове рада, наводећи да има сазнања да је од стране појединих запослених у брасинском погону у протеклом периоду било случајева злоупотребе боловања. 

Одговарајући на питања незапослених, која су се тицала накнаде за превоз, коју послодавац тренутно не плаћа својим радницима, Јевтић је пословодству брасинског погона препоручио да пронађе решење за овај проблем, како временом не би изгубили запослене.

Он је управи фирме предложио да решење за спорну ситуацију потражи у организовању сопственог превоза или у сарадњи са предузећем „Ластра“ из Лазаревца, које је званични превозник путника у јавном саобраћају на подручју општине Мали Зворник, понудивши да општина Мали Зворник посредује у организовању састанка са представницима тог предузећа, на тему могућности и услова превоза запослених у фабрици у Брасини.

Директор погона „Bauwin Decor“ Okkes Atmaca овом приликом рекао је да фирма у Брасини послује од марта 2018. године и запошљава 15 радника.

Atmaca је саопштио да месечна зарада запослених у погону износи око 30.000 динара, првог месеца након запослења 28.000 динара, другог од 35.000 до 36.000 динара, са тенденцијом раста, у зависности од учинка  сваког запосленог, те да плате могу бити и значајно изнад тога, до 50.000 динара.

Радно време фабрике од понедељка до петка је од 07.00 до 16.00 часова, суботом од 07.00 до 15.00 часова, уз паузу за ручак у трајању од 30 минута. Од 01. октобра предвиђен је рад погона и у другој смени, од 15.30 до 23.00, због чега је потребан пријем нових 10 радника. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-09-26_bauwin_decor{/gallery}