Mali Zvornik, 26.09.2018. godine 

Brasinska firma „Bauwin Decor“, vlasništvo turske kompanije „Yavuz“, koja od marta tekuće godine u Malom Zvorniku proizvodi PVC stolariju i uz podršku opštine zapošljava 15 radnika, nakon šest meseci rada, stekla je uslove za povećanje proizvodnje i zaposlenje novih radnika. Povodom potrebe za uvođenjem druge smene u procesu rada i zaposlenjem novih 10 radnika, poslovodstvo fabrike juče je u sali Skupštine opštine Mali Zvornik, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovalo sastanak i razgovor sa potencijalnim radnicima, kojem se odazvalo oko 40 nezaposlenih. 

Sastanku poslodavca sa radnicima zainteresovanim za posao u brasinskom proizvodnom pogonu prisustvovao je predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, sa saradnicima, zamenikom predsednika opštine Milošem Radojčićem i načelnicom opštinske uprave Marizelom Andrić. 

Jevtić je u ime opštinskog rukovodstva pozdravio prisutne, izrazivši zadovoljstvo što je turski investitor, koji je u Mali Zvornik došao u saradnji sa lokalnom upravom, uspeo da u tako kratkom roku ostvari uspeh u radu i stvori uslove za novo zapošljavanje. 

Potencijalnim budućim radnicima fabrike „Bauwin Decor“ iz Brasine on je poručio da ih u ovoj firmi očekuju korektni uslovi, te da isto to očekuje od njih u odnosu prema poslodavcu. 

Jevtić je istakao da opština Mali Zvornik, koja je angažovanje radnika u navedenoj firmi podržala putem subvencija za zapošljavanje, neće dozvoliti da radnici budu neprijavljeni i druge moguće zloupotrebe od strane poslodavca, ali i obrnuto, da neće štititi zaposlene koji ne poštuju uslove rada, navodeći da ima saznanja da je od strane pojedinih zaposlenih u brasinskom pogonu u proteklom periodu bilo slučajeva zloupotrebe bolovanja. 

Odgovarajući na pitanja nezaposlenih, koja su se ticala naknade za prevoz, koju poslodavac trenutno ne plaća svojim radnicima, Jevtić je poslovodstvu brasinskog pogona preporučio da pronađe rešenje za ovaj problem, kako vremenom ne bi izgubili zaposlene.

On je upravi firme predložio da rešenje za spornu situaciju potraži u organizovanju sopstvenog prevoza ili u saradnji sa preduzećem „Lastra“ iz Lazarevca, koje je zvanični prevoznik putnika u javnom saobraćaju na području opštine Mali Zvornik, ponudivši da opština Mali Zvornik posreduje u organizovanju sastanka sa predstavnicima tog preduzeća, na temu mogućnosti i uslova prevoza zaposlenih u fabrici u Brasini.

Direktor pogona „Bauwin Decor“ Okkes Atmaca ovom prilikom rekao je da firma u Brasini posluje od marta 2018. godine i zapošljava 15 radnika.

Atmaca je saopštio da mesečna zarada zaposlenih u pogonu iznosi oko 30.000 dinara, prvog meseca nakon zaposlenja 28.000 dinara, drugog od 35.000 do 36.000 dinara, sa tendencijom rasta, u zavisnosti od učinka  svakog zaposlenog, te da plate mogu biti i značajno iznad toga, do 50.000 dinara.

Radno vreme fabrike od ponedeljka do petka je od 07.00 do 16.00 časova, subotom od 07.00 do 15.00 časova, uz pauzu za ručak u trajanju od 30 minuta. Od 01. oktobra predviđen je rad pogona i u drugoj smeni, od 15.30 do 23.00, zbog čega je potreban prijem novih 10 radnika. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-09-26_bauwin_decor{/gallery}