Општина позвала државне институције да помогну у решавању проблема

Руководство општине Мали Зворник затражило је помоћ надлежних државних институција у решавању правно-имовинских проблема који коче развој Радаљске бање, места које је седамдесетих и осамдесетих година прошлог века имало, како мештани тврде, више посетилаца него становника и било једна од омиљених дестинација домаћих и страних туриста.

Смештена у подножју планине Јагодње, на половини пута између Малог Зворника и Крупња, ова бања права је мала оаза мира и тишине у нетакнутој природи, са одличним условима за одмор и рекреацију.

Погодности и потенцијале које бања Радаљ има локална самоуправа жели и намерава да искористи како би оживела бањски туризам у општини, вратила јој стари сјај и омогућила даљи развој бање, као модерног лечилишта и туристичког места.

У том циљу општина је покренула низ процедура и донела већину неопходних планских аката, а спремна је и да подржи инвеститоре који желе да улажу у развој бање.

Ипак, све то није довољно, будући да главни проблем који кочи развој бање није у могућности сама да реши.

Он се огледа у томе што су извори лековитих термоминералних вода ове бање већ дуги низ година узурпирани, изградњом хотела деведесетих година прошлог века на три постојеће бушотине, које представљају државно добро.

Председник општине, Зоран Јевтић, у изјави датој медијима протекле седмице, детаљно је објаснио проблеме са којима је суочена локална самоуправа у жељи и немоћи да сама реши проблем заузетих изворишта лековитих вода Радаљске бање, које су основ за развијање бањског туризма у овом месту.

Он је навео да је плац месне заједнице на којем се налазе изворишта лековитих бањских вода деведесетих година прошлог века постао приватно власништво, да је убрзо након тога уследила изградња хотела изнад буштина, те да су се касније, временом, само низали и умножавали пропусти и проблеми, који данас онемогућавају локалну самоправу да развија бању.

Хотел „Извор“ у Радаљској Бањи, саграђен на изворима лековите воде, у власништву је приватног предузећа „Стенс-Турс“ из Радаља и већ две године не ради.

Због лошег пословања, предузеће дугује бројним повериоцима, који чекају да наплате своја потраживања.

„Локална самоуправа жели да ради и улаже у оживљавање и развој бање, али у овој ситуацији то није могуће“, рекао Јевтић, истакавши да постоје многи домаћи и страни инвеститори, који су такође вољни да улажу у бању, али да је узурпација извора главни проблем.

Зато је општина Мали Зворник од државног правобранилаштва Републике Србије затражила да се укључи и помогне у решавању наведеног проблема.

„Немоћна да сама нешто предузме и реши по овом питању, локалној самоуправи остало је да укаже на проблеме и позове надлежне да реагују и омогуће решавање овог случаја“, каже Јевтић, истичући да је општина спремна да пружи сву неопходну сарадњу и подршку надлежним органима и да их позива да што хитније реагују.

И становници овог села позвали су државу да помогне у решавању имовинских и правних односа на извориштима лековитих вода бање Радаљ и омогући да бања настави да живи и поново дочекује туристе.

Многи мештани захваљујући туризму и делатностима које су живеле од ове привредне гране, издавању смештајних капацитета, продаји сопствених пољопривредних производа, меда, воћа, поврћа, сувенира, као и услуга, направили су куће, развили домаћинства, одгајили и одшколовали децу.

Неретко са посетиоцима који су некада долазили у Радаљску бању домаћини су развили и негују пријатељства, па би се, како кажу, посете и доласци лако обновили и наставили кад би бања оживела.

Међутим, данас у Радаљској бањи не ради ни продавница, а и становника је све мање.

Осим поменутог хотела „Извор“, у непосредној близини је други хотел, који такође не ради.

Реч је о објекту који је својевремено изградила Хидроелектрана „Зворник“ и који је деведесетих година прошлог века приватизован.

Хотел је у веома добром стању, будући да је већим делом обновљен и реконструисан.

За разлику од суседног хотела „Извор“, поменути објекат у архитектонском смислу и естетски одговарајуће је уклопљен у природни амбијент бање Радаљ.

Радаљска бања од давнина и надалеко позната је по изворима лековитих термоминералних вода, погодних за превенцију и лечење реуматских, очних и других обољења.

Богата је сумпором и као таква веома слична лековитој води суседне Бање Ковиљаче.

Покренуто планско уређење Радаљске бање

Општина Мали Зворник покренула је низ процедура и активности за планско уређење Радаљске бање, с циљем да омогући њен даљи развој и створи услове да у будућности и званично добије статус бање.

Део планских докумената је завршен и они јасно показују могућности развоја бање Радаљ као модерног лечилишта и туристичког места.

Локална самоуправа финансирала је најпре израду Елабората анализе потенцијала Радаљске бање, који је дао јасну слику природних услова и активности које је неопходно спровести, како би били стављени у функцију њеног развоја.

Израђен је и План развоја туризма Радаљске бање, којим је предвиђена изградња мноштва објеката који би јој дали одлике савременог бањског лечилишта и туристичког места, као што је модеран рехабилитациони центар, визиторски центар и бањски парк, уз повећање и побољшање смештајних капацитета у хотелима и приватним апартманима.

Предвиђена је и изградња рибарског села, омладинског села, ауто кампа, са пратећом инфраструктуром, ресторана, паркинга и других садржаја, који би је учинили примамљивом туристима.

Урађен је и План детаљне регулације „Радаљска бања“, као основ свих даљих активности везаних за развој и уређење бање.

Љиљана Ристановић