Šabac, 01.04.2020. godine

Saopštenje za javnost Zavoda za javno zdravlje Šabac vam prenosimo u integralnoj verziji:

Broj:44/20
Datum:01.04.2020. 

Poštovani, 

Polazeći od toga da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Republike Srbije je zaključila da je u uslovima proglašenog vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobijaju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je Krizni  štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab.

Sve zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu.

Obaveštavanje o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja.

Obzirom da smo imali dosta upita u vezi epidemiološke situacije na Mačvanskom okrugu, i potvrđenih pozitivnih pacijenata, kao posledica informacija koje su se pojavile u određenim medijima, želimo da vas informišemo da je jedini  validni elektronski izvor informacija u vezi epidemiološke situacije na teritoriji Srbije sajt Ministarstva zdravlja  https://covid19.rs/, i te informacije i mi isključivo preuzimamo i na našim zvaničnim društvenim nalozima.

Na sajtu naše ustanove, kao i na našim zvaničnim društvenim nalozima, moći ćete da nađete i informacije kako da sačuvate vaše zdravlje u uslovima epidemije.     

Srdačan pozdrav, 

MSc. dr  Branko M. Vujković
  VD Direktor