Mali Zvornik, 13.03.2020. godine 

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, održao je danas radni sastanak sa direktorima osnovnih i srednje škola, predškolske ustanove, Doma zdravlja i Javnog komunalnog preduzeća na temu trenutne situacije u vezi sa korona virusom.

Na osnovu obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje tokom epidemije, izdatih od strane Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje, apelovano je da se podigne stepen lične i opšte higijene u svim ustanovama. Istovremeno upozoravaju da ukoliko neko ima simptome akutnih i respiratornih infekcija, neophodno je da se javi nadležnim institucijama i da ne dolazi na radno mesto, zbog mera predostrožnosti, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Jevtić je još jednom podsetio direktore da vode računa o Preporukama nadležnih ministarstava te da na vreme obezbede potrebne higijenska i dezinfekciona sredstva neophodna za redovno održavanje školskog prostora. Neophodno je pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija. Učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

Iz Doma zdravlja je preporučeno da se u svim obrazovnim institucijama dodatno obezbedi dezinfekcija ruku dece postavljanjem sunđera natopljenim dezinfekcionim sredstvima na sve kvake u ustanovama. Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Sa jutrošnjeg sastanka je još jednom apelovano na sve građane da za informisanje koriste zvanične sajtove Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje, a da pomognu u borbi protiv dezinformacija koje se šire društvenim mrežama.

Kad su u pitanju naši državljani i naši sugrađani koji dolaze iz područja ugroženih koronavirusom, oni su u obavezi da budu u samoizolaciji 14 dana. Njima se na granici dostavlja rešenje o obaveznoj samoizolaciji, koje moraju da poštuju.

Za nepoštovanje ove odluke propisane su oštre kazne. Za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zaprećena je novčana kazna od 30.000 do 150.000 dinara.

Međutim, osoba koja se nije pridržavala rešenja o samoizolaciji, a ispostavi se da je zaražena, podleže i Krivičnom zakonu, odnosno protiv nje se može podneti krivična prijava i pokrenuti postupak. Ne postupanje po naredbi nadležnih zdravstvenih organa u slučaju epidemije tretira se kao krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Mehanizmi za proveru su regulisani uredbom i mogu je sprovoditi zdravstveni radnici ili čak policija.

Poštujući dopis Ministarstva kulture i informisanja za lokalne samouprave i ustanove kulture, u kome je navedeno da je u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije ministar zdravlja doneo Naredbu kojom se radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID – 19, zabranjuju javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenim prostorima kada se okuplja više od 100 lica, direktorica biblioteke „17. septembar“, Slavojka Spasenović je obavestila prisutne i građane da su sva javna događanja u ovoj ustanovi otkazana do daljnjeg. U narednom periodu radiće samo odeljenje biblioteke. 

Još jednom podsećamo građane sa područja Mačvanskog okruga koji su doputovali iz zemalja u gojima ima obolelih od korona virusa (intenzivna transmisija) da u slučaju ako u narednih 14 dana dobiju povišenu temperaturu i simptome respiratorne infekcije ne treba da se javljaju kod svog izabranog lekara već  na telefon Zavoda za javno zdravlje u Šapcu 015/343-605. 

Broj telefona pripravnog epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Šabac tokom vikenda je 064/860-5211

Sajt Zavoda za javno zdravlje Šabac: http://www.zjz.org.rs

Sajt Ministarstva zdravlja: https://covid19.rs

Fejsbuk Zalog zavoda za javno zdravlje Šabac: https://www.facebook.com/zjz.sabac

 {gallery}/2020/2020-03-13_radni_sastanak_korona{/gallery}