17.02.2017.

U Malom Zvorniku je u ponedeljak, 13. februara, usvojen zaključak kojim se od Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“ traži da do 01. jula 2017. godine izvrši uređenje putnih prelaza na pruzi Šabac – Zvornik grad, i to prelaza „Zejtin voda“, na području grada Loznica, i „Brasina“ u opštini Mali Zvornik. Zahtev za uređenje navedenih prelaza definisan je i usvojen na sastanku posvećenom bezbednosti saobraćaja na pružnim prelazima u Malom Zvorniku i Loznici, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i policijskih stanica dve susedne lokalne zajednice, JP „Putevi Srbije“ i AD „Infrastruktura železnice Srbije“.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, na sastanku je dogovoreno da u roku od sedam dana bude formirana zajednička komisija, koja će u roku od jednog meseca sagledati stanje na svim mestima ukrštanja železničke pruge i puta u nivou, na teritoriji Malog Zvornika i Loznice, i predložiti mere za njihovo uređenje, u cilju poboljšanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

 Jedno od tih mesta, pružni prelaz „Zejtin voda“, koji je već nekoliko godina u kategoriji neobezbeđenih pružnih prelaza, iako ima neophodnu infrastrukturu, uskoro će ponovo biti posednut, tačnije, na njemu će ponovo biti uvedeno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo zaposlenih.

Predstavnik AD „Infrastruktura železnice Srbije“ Zoran Dinčić na sastanku je rekao da je, s tim u vezi, generalni direktor ovog preduzeća već izdao naloge za postupanje. 

Na sastanku u Malom Zvorniku, koji je iniciralo AD „Infrastruktura železnice Srbije“, zbog učestalih nesreća na mestima ukrštanja železničke pruge i puta u nivou na teritoriji Malog Zvornika i Loznice, predstavljena je analiza trenutnog stanja pružnih prelaza i statističkih podataka o broju saobraćajnih nesreća na njima u poslednjih nekoliko godina.

Prema navedenim podacima, od 2010. do 2017. na ovom području dogodile su se ukupno 33 saobraćajne nesreće, od čega 3 od početka tekuće godine.

{gallery}2017/2017-02-17_zeleznice{/gallery}