08. август 2017. године  

Житељи и челници Малог Зворника и Зворника јуче у подне традиционално су се срели на мосту краља Александра И Карађорђевића, који повезује ова два места на Дрини, указујући симболично на њихов суживот и нераскидиве везе које их спајају. Приликом сусрета, организованог осми пут заредом, у оквиру манифестације „Људи и мостови“, лидери две општине најавили су интензиван рад на обезбеђивању средстава потребних за обнову моста.

Сусрет суседа почео је руковањем председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића и градоначелника Зворника Зорана Стевановића, који су након тога разменили симболичне дарове, донете у знак међусобног уважавања и сарадње на добробит заједница са обе стране реке Дрине.

Уследило је полагање цвећа на месту погибије словеначког скакача Андреја Беуца, који је пре годину дана трагично настрадао изводећи скок са моста, после чега му је минутом ћутања одата пошта.

Окупљеним грађанима најпре се обратио градоначелник Зворника Зоран Стевановић. Он је рекао да је циљ манифестације, да осим слања поруке заједништва, љубави и поштовања између народа два града, упути поруку надлежним институцијама, које могу помоћи, да мост врати своје старо рухо, како би везе између Зворника и Малог Звоорника биле још чвршће и боље.

“Очекујемо да ће ове јесени, на заједничкој седници, Влада Републике Србије и Влада Републике Српске донети одлуку о издвајању средстава за реконструкцију овог моста. Својевремено смо издвојили значајна средства за пројекат реконструкције, а Мали Зворник ће ове године издвојити новац за ревидирање пројекта. Очекујемо да ће мост одлуком две владе бити уврштен у инвестиције за следећу годину“, рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

У свом обраћању, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да већ две године трају интензивне припреме за реализацију заједничког пројекта реконструкције и обнове Старог моста, чија процењена вредност, према његовим речима, износи око милион евра.

Јевтић је рекао да је Саобраћајни институт ЦИП из Београда урадио темељну техничку контролу пројекта, те да је о њему недавно лично разговарао са министром у Влади Републике Србије Ненадом Поповићем, који је био гост малозворничке манифестације ,,Дрина је смисао живота“.

“Општина Мали Зворник издвојила је ове године средства за пројектовање, односно дораду пројекта, како би покушали да оспособимо мост за погранични путнички саобраћај. Желимо да омогућимо малогранични промет и саобраћај између два суседа. Видећемо да ли ћемо добити подршку у надлежним министарствима и владама” рекао је Јевтић , додајући да је заједничка намера њега и колеге из Зворника да лобирају тамо где су утицајни, свако у свом делокругу, са старим и новим, ревидираним, пројектом.

“Упркос тешкоћама и препрекама, управо због тога што осећамо да смо један град, сматрамо да је овај мост ту да нас спаја. Потребно је обновити га и мењати међудржавне споразуме који нам отежавају прелазак“, изјавио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

У оквиру традиционалног сусрета Малог Зворника и Зворника на мосту изведен је културно уметнички програм и презентована народна традиција, гастрономска и друга туристишка понуда обе општине. У програму су учествовали: Туристичка организација града Зворника, Туристички инфо центар Мали Зворник – ТА ,,Абеона“, Хотел ,,Видиковац’’ Зворник, Библиотека ,,17. септембар’’ Мали Зворник, Удружење жена ,,Незаборав’’ из Малог Зворника, КУД ,,Свети Сава“ Зворник и Удружење “Ветерани фолклора Малог Зворника”.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-08-08_ljudi_i_mostovi/{/gallery}