08. avgust 2017. godine  

Žitelji i čelnici Malog Zvornika i Zvornika juče u podne tradicionalno su se sreli na mostu kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji povezuje ova dva mesta na Drini, ukazujući simbolično na njihov suživot i neraskidive veze koje ih spajaju. Prilikom susreta, organizovanog osmi put zaredom, u okviru manifestacije „Ljudi i mostovi“, lideri dve opštine najavili su intenzivan rad na obezbeđivanju sredstava potrebnih za obnovu mosta.

Susret suseda počeo je rukovanjem predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića i gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, koji su nakon toga razmenili simbolične darove, donete u znak međusobnog uvažavanja i saradnje na dobrobit zajednica sa obe strane reke Drine.

Usledilo je polaganje cveća na mestu pogibije slovenačkog skakača Andreja Beuca, koji je pre godinu dana tragično nastradao izvodeći skok sa mosta, posle čega mu je minutom ćutanja odata pošta.

Okupljenim građanima najpre se obratio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. On je rekao da je cilj manifestacije, da osim slanja poruke zajedništva, ljubavi i poštovanja između naroda dva grada, uputi poruku nadležnim institucijama, koje mogu pomoći, da most vrati svoje staro ruho, kako bi veze između Zvornika i Malog Zvoornika bile još čvršće i bolje.

“Očekujemo da će ove jeseni, na zajedničkoj sednici, Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske doneti odluku o izdvajanju sredstava za rekonstrukciju ovog mosta. Svojevremeno smo izdvojili značajna sredstva za projekat rekonstrukcije, a Mali Zvornik će ove godine izdvojiti novac za revidiranje projekta. Očekujemo da će most odlukom dve vlade biti uvršten u investicije za sledeću godinu“, rekao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

U svom obraćanju, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da već dve godine traju intenzivne pripreme za realizaciju zajedničkog projekta rekonstrukcije i obnove Starog mosta, čija procenjena vrednost, prema njegovim rečima, iznosi oko milion evra.

Jevtić je rekao da je Saobraćajni institut CIP iz Beograda uradio temeljnu tehničku kontrolu projekta, te da je o njemu nedavno lično razgovarao sa ministrom u Vladi Republike Srbije Nenadom Popovićem, koji je bio gost malozvorničke manifestacije ,,Drina je smisao života“.

“Opština Mali Zvornik izdvojila je ove godine sredstva za projektovanje, odnosno doradu projekta, kako bi pokušali da osposobimo most za pogranični putnički saobraćaj. Želimo da omogućimo malogranični promet i saobraćaj između dva suseda. Videćemo da li ćemo dobiti podršku u nadležnim ministarstvima i vladama” rekao je Jevtić , dodajući da je zajednička namera njega i kolege iz Zvornika da lobiraju tamo gde su uticajni, svako u svom delokrugu, sa starim i novim, revidiranim, projektom.

“Uprkos teškoćama i preprekama, upravo zbog toga što osećamo da smo jedan grad, smatramo da je ovaj most tu da nas spaja. Potrebno je obnoviti ga i menjati međudržavne sporazume koji nam otežavaju prelazak“, izjavio je predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

U okviru tradicionalnog susreta Malog Zvornika i Zvornika na mostu izveden je kulturno umetnički program i prezentovana narodna tradicija, gastronomska i druga turistiška ponuda obe opštine. U programu su učestvovali: Turistička organizacija grada Zvornika, Turistički info centar Mali Zvornik – TA ,,Abeona“, Hotel ,,Vidikovac’’ Zvornik, Biblioteka ,,17. septembar’’ Mali Zvornik, Udruženje žena ,,Nezaborav’’ iz Malog Zvornika, KUD ,,Sveti Sava“ Zvornik i Udruženje “Veterani folklora Malog Zvornika”.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-08-08_ljudi_i_mostovi/{/gallery}