Надлежне инспекцијске службе у општини Мали Зворник задужене су да у средствима локалног јавног превоза путника од четвртка, 10. децембра, врше појачану контролу примене и поштовања мера заштите од заразне болести Ковид – 19.

Закључак о томе донет је на данашњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације, ради сузбијања епидемије вируса корона на подручју малозворничке општине, уз захтев надлежним инспекцијским службама да убудуће Штабу достављају податке о броју прекршаја, односно издатим решењима о кажњавању.

Из истог разлога, на заседању је Општинској управи општине Мали Зворник препоручено да редукује рад са странкама и организује га у оквиру шалтер сале.

Од грађана је затражено да без преке потребе не долазе у Општинску управу, будући да све потребне информације могу добити путем телефона или имејла, уз напомену да су бројеви телефона општинских служби уредно ажурирани и доступни на сајту општине, на адреси www.malizvornik.rs.

Радно време шалтер сале остаје непромењено, a грађани на овом месту могу прибавити изводе из матичне књиге рођених, венчаних и умрлих, поднети захтеве за покретање поступака из области грађанских стања, стамбених заједница и имовинске области, за репрограме, прекњижавања, пореске пријаве, за разна уверења, приговоре и друге захтеве, те уверења преузети на шалтеру.

У шалтер сали странке такође могу поднети пријаве или захтеве за поступање општинских инспекција, али и добити информације везане за начин остваривања права на дечији додатак, породиљска боловања, родитељски додатак, регресирање и друге потребне податке.

Општинској управи у Малом Зворнику Штаб за ванредне ситуације препоручио је и да, до стварања повољније епидемиолишке ситуације, омогући рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта и не угрожава функционисање и обављање надлежности.

Уколико би радом од куће било отежано функционисање и обављање надлежности Општинске управе, препоручена је прерасподела радног времена, кроз сменски рад, наизменични рад по данима и слично, тако што у радном простору, односно канцеларијама послодавца не сме боравити истовремено више од 3 запослена.

Ради спречавања ширења заразне болести Ковид – 19, у канцеларијама Општинске управе општине Мали Зворник, као и ван радног простора, односно канцеларија забрањено је окупљање више од 3 запослена, као и одлазак запослених у канцеларије колега без прописане заштитне опреме.

Општински Штаб за ванредне ситуације, на челу са замеником команданта Штаба Милошем Радојчићем, упутио је апел грађанима да се строго придржавају донетих мера и понашају одговорно, да се не окупљају у становима и приватним смештајима, нити у било којим другим просторима, јер тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју околину.

„Неодговорним понашањем директно угрожавамо наш здравствени систем и исказујемо непоштовање према здравственим радницима, који од марта текуће године подносе највећи терет борбе против корона вируса“, истакао је Радојчић, напомињући да добро познате епидемијске мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање физичке дистанце од других људи, дезинфекција свих површина, као и често проветравање просторија, остају на снази.

Он је подсетио да поштовањем свих мера и препорука чувамо своје здравље и дајемо свој допринос борби против корона вируса, закључивши да је сада допринос сваког појединца потребнији него икада.

У оквиру анализе епидемиолошке ситуације у општини, наведено је да на подручју малозворничке општине тренутно има 91 случај активно оболелих од Ковида – 19, а да је укупно 161 лице у изолацији, те да наведени број чине инфицирани пацијенти и особе које су биле у контакту са зараженим лицима.

Према речима директорке Дома здравља у Малом Зворнику, Валентине Ристић, у малозворничкој Ковид амбуланти лекари дневно обаве између 50 и 60 прегледа пацијената, изузев понедељком, када је тај број виши и износи око 80 прегледа.

Она је навела да амбуланта свакодневно пацијентима пружа антигенско, PSR и серолошко тестирање, прегледе, дијагностику и лечење, у случају инфекције вирусом корона.

У Ковид амбуланти свакодневно ординирају два лекара, који, према потреби, прегледе обављају и после 16.00 часова, односно и након званичног радног времена амбуланте.

Директорка Ристић навела је и то да је у овој установи 4 запослених оболело од Ковида–19, 2 медицинске сестре, лаборант и спремачица.

Оболелих има и у колективима осталих установа и институција у Малом Зворнику.

Начелница Општинске управе у Малом Зворнику Маризела Андрић навела је да су међу запосленима у Општинској управи 3 лица инфицирана вирусом корона.

Она је истакла да општински Кол центар за подршку суграђанима оболелим од Ковида-19 и лицима у изолацији ради свакодневно, према уредно ажурираном списку.

У центру је увек дежурни бар један запослени који позива оболеле и лица у изолацији, проверавајући да ли им је потребна набавка хране, лекова или друга врста подршке.

Андрић је рекла и то да општинске инспекцијске службе уредно на терену врше контролу поштовања мера заштите од заразне болести Ковид-19 .

Према подацима просветног инспектора, Драгана Ракића, у основним школама на подручју општине укупно 6 радника је позитивно на вирус корона, а 2 су у изолацији.

Међу ученицима од 1. до 4. разреда нема инфицираних, али је 15 ученика у изолацији.

Међу ученицима од 5. до 8. Разреда, 1 ученик је позитиван на вирус корона, док су 2 у изолацији.

У малозворничкој средњој школи, међу запосленима и ученицима, нема инфицираних, као ни лица у изолацији, док је у Предшколској установи „Црвенкапа“ регистровано 7 радника оболелих од Ковида-19.

Према речима начелника Полицијске станице, Раденка Петровића, тренутно је инфицирано 9 полицијских службеника, што, како је навео, представља потешкоћу у раду полиције и на неко време одлаже реализацију одређених редовних послова.

Он је навео да службеници малозворничке Полицијске станице надзиру лица којима је санитарна инспекција одредила кућну изолацију и редовно контролишу поштовање наведене мере на подручју општине.

У оквиру контроле поштовање радног времена угоститељских и других објеката од увођења ванредне ситуације обављено је 117 прегледа и регистровано само једно прекорачење радног времена у угоститељском објекту.

Директор Јавног комуналног предузећа „Дрина“, Драган Чикарић, рекао је да ће ово предузеће у наредном периоду чешће вршити дезинфекцију јавних површина, бар једном недељно, у циљу спречавања даљег ширења Ковид инфекције.

Секретар Општинске организације Црвеног крста, Драган Николић, навео је да се програм Народне кухиње у општини Мали Зворник одвија уредно, у одговарајућим хигијенским условима, уз примену и поштовање превентивних мера од заразне болести Ковид 19, те да је на овај начин за кориснике свакодневно обезбеђено 98 куваних оброка.

Након разматрања информација о епидемијској ситуацији у општини Мали Зворник, заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Милош Радојчић затражио је од чланова Штаба и свих установа и институција у општини да локалној самоуправи понедељком достављају извештаје о мерама које предузимају на сузбијању ширења Ковид инфекције и броју заражених међу запосленима.

На данашњој седници усвојене су измене пословника о раду Штаба, према којима, у случају потребе, по питањима од изузетне важности за рад Општинског штаба, у ванредним ситуацијама и у случају елементарних непогода и других несрећа, наредбе, закључке и препоруке доноси командант Штаба, а у његовој одсутности заменик команданта Штаба.

Ако није могуће сазивање седнице Општинског штаба и уколико је командант штаба одсутан, заменик команданта доносиће наредбе, закључке и препоруке, на основу изјашњавања чланова Штаба телефонским или писаним путем.

Изменама пословника о раду, прецизно је дефинисан начин сазивања и одржавања електронских, односно телефонских седница општинског Штаба за ванредне ситуације, у случају немогућности састајања чланова Штаба и одржавања седница на уобичајен начин.

Донет је и усвојен и план рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2021. годину.

Документом је, по кварталима, предвиђена реализација низа активности које су у надлежности Штаба, и он ће, након усвајања на данашњем заседању, бити упућен Скупштини општине Мали Зворник на разматрање и усвајање.

Љиљана Ристановић