Мали Зворник, 11.02.2019. године 

У Малом Зворнику већ два и по месеца одвија се санација и реконструкција дела културно – историјског објекта „Подземни град Карађорђевића“, који локална самоуправа уређује уз подршку Владе Републике Србије, у намери да наслеђе из времена Краљевине Југославије заштити од пропадања, очува и адекватно представи јавности. 

Завршетак обнове главних просторија утврђења, грађеног у стени у центру Малог Зворника, као склониште за чланове династије и владе у случају рата и тајно командно место краља Александра И Карађорђевића, предвиђен је на пролеће, па се очекује да би ова својеврсна туристичка атракција врата за посетиоце могла да отвори већ у априлу. 

Председник општине Зоран Јевтић подсетио је да је за сређивање наведеног простора држава издвојила 32 милиона динара, док је општина са око милион динара финансирала израду пројектне документације и определила још 5 милиона динара на име уређења и опремања просторија. 

Према његовим речима, у првој фази санације и реконструкције Подземног града Карађорђевића, који се простире у стени на око 5000 м2 и састоји од 75 просторија и 1,5 км ходника, биће уређене и опремљене главне просторије у објекту – сала за седнице владе, административна канцеларија, краљев апартман, капела са олтарским простором, први ходник и сувенирница. 

Радови унутар објекта обухватају санацију зидова и подова, хидроизолацију и електрификацију просторија, изградњу водоводне и канализационе мреже, уз уређење постојећег бунара и обнову краљевих чесми, увођење система вентилације простора, набавку и постављање клима уређаја, као и система видео надзора и противпожарне заштите. 

Уређење ентеријера подразумева опремање просторија аутентичним комадима намештаја и другим предметима из времена Краљевине Југославије, као што су слике, униформе, примерци оружја, карте, државна обележја и сл. 

У оквиру спољашњих радова, предвиђена је изградња надстрешнице на улазу у објекат, прилаза за инвалиде, постављање вањских тоалета и уређење простора за излаз посетилаца.               

Јевтић очекује да ће када буде завршен Подземни град Карађорђевића веома допринети побољшању туристичке понуде и даљем развоју туризма у Малом Зворнику. 

Он је најавио да би објекат за туристе могао да буде отворен за два месеца, тачније већ у априлу. 

Занимљиво је да ће у капели, која се реновира у оквиру овог пројекта, после више од осам деценија бити обновљено богослужење, као и то да ће бити посвећена Св. Андреју Првозваном, заштитнику династије Карађорђевић, којег православни верници празнују 13. децембра.  

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-02-13_podzemni_grad{/gallery}