Mali Zvornik, 11.02.2019. godine 

U Malom Zvorniku već dva i po meseca odvija se sanacija i rekonstrukcija dela kulturno – istorijskog objekta „Podzemni grad Karađorđevića“, koji lokalna samouprava uređuje uz podršku Vlade Republike Srbije, u nameri da nasleđe iz vremena Kraljevine Jugoslavije zaštiti od propadanja, očuva i adekvatno predstavi javnosti. 

Završetak obnove glavnih prostorija utvrđenja, građenog u steni u centru Malog Zvornika, kao sklonište za članove dinastije i vlade u slučaju rata i tajno komandno mesto kralja Aleksandra I Karađorđevića, predviđen je na proleće, pa se očekuje da bi ova svojevrsna turistička atrakcija vrata za posetioce mogla da otvori već u aprilu. 

Predsednik opštine Zoran Jevtić podsetio je da je za sređivanje navedenog prostora država izdvojila 32 miliona dinara, dok je opština sa oko milion dinara finansirala izradu projektne dokumentacije i opredelila još 5 miliona dinara na ime uređenja i opremanja prostorija. 

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi sanacije i rekonstrukcije Podzemnog grada Karađorđevića, koji se prostire u steni na oko 5000 m2 i sastoji od 75 prostorija i 1,5 km hodnika, biće uređene i opremljene glavne prostorije u objektu – sala za sednice vlade, administrativna kancelarija, kraljev apartman, kapela sa oltarskim prostorom, prvi hodnik i suvenirnica. 

Radovi unutar objekta obuhvataju sanaciju zidova i podova, hidroizolaciju i elektrifikaciju prostorija, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, uz uređenje postojećeg bunara i obnovu kraljevih česmi, uvođenje sistema ventilacije prostora, nabavku i postavljanje klima uređaja, kao i sistema video nadzora i protivpožarne zaštite. 

Uređenje enterijera podrazumeva opremanje prostorija autentičnim komadima nameštaja i drugim predmetima iz vremena Kraljevine Jugoslavije, kao što su slike, uniforme, primerci oružja, karte, državna obeležja i sl. 

U okviru spoljašnjih radova, predviđena je izgradnja nadstrešnice na ulazu u objekat, prilaza za invalide, postavljanje vanjskih toaleta i uređenje prostora za izlaz posetilaca.               

Jevtić očekuje da će kada bude završen Podzemni grad Karađorđevića veoma doprineti poboljšanju turističke ponude i daljem razvoju turizma u Malom Zvorniku. 

On je najavio da bi objekat za turiste mogao da bude otvoren za dva meseca, tačnije već u aprilu. 

Zanimljivo je da će u kapeli, koja se renovira u okviru ovog projekta, posle više od osam decenija biti obnovljeno bogosluženje, kao i to da će biti posvećena Sv. Andreju Prvozvanom, zaštitniku dinastije Karađorđević, kojeg pravoslavni vernici praznuju 13. decembra.  

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2019/2019-02-13_podzemni_grad{/gallery}