Мали Зворник, 10.04.2019. године 

Да је општина Мали Зворник место које има даровиту омладину потврђено је небројено пута. Један од последњих примера за то је недавно такмичење „Дани едукативности младих предузетника и иноватора“ у Лозници, одржаном у организацији Савеза проналазача Србије, на којем је пет ученица осмог разреда Основне школе „Браћа Рибар“ из Доње Борине освојило друго место за осмишљену иновацију. Пројекат који су креирале и презентовале тиче се оснивања и изградње дневног боравка за децу ометену у развоју, који, иначе, не постоји на територији општине Мали Зворник.

Наведену идеју успешно су разрадиле: Јелена Секулић, Марија Којић, Валентина Деспотовић, Анастасија Ненадовић и Јелена Чолаковић, одличне ученице, од којих су већина и сталне активне чланице Регионалног центра за таленте у Лозници.

Према њиховим речима, главни циљ пројекта који су израдиле и презентовале јесте да подржи породице са децом са посебним потребама, да унапреди њихов положај и да им омогући да имају срећно и лепо детињство.

,,Не можемо да се помиримо са тим да наши вршњаци остају на маргинама друштва, јер су различити и другачији“, објасниле су учеснице, наводећи да је то био главни мотив који их је определио да се у свом раду баве управо овом темом.

Високим пласманом на такмичењу младих предузетника и иноватора, одржаном 29. марта, у Вуковом Дому културе у Лозници, у конкуренцији 35 основних и средњих школа са подручја Мачванског округа, њих пет школи коју похађају донеле су повељу „Михајло Пупин“.

Према речима директорице ОШ „Браћа Рибар“ из Доње Борине Љиљане Јекић, ученице су на такмичењу представиле рад ,,Центар за смештај и дневни боравак деце са посебним потребама“ и биле свом снагом за подршку деци, којима је помоћ неопходна, а често изостаје.

„Хуманошћу коју су овом приликом показале, као и одличном презентацијом рада, екипа је привукла пажњу стручне комисије и присутних посматрача“, рекла је Јекић, додајући да овим ученицама то није први успех.

Оне, као и други ђаци ове образовне установе, стално се такмиче у различитим областима и стижу до републичког нивоа, често и изнад њега.

Гостујући са ученицама, поводом оствареног успеха, протекле недеље на Tелевизији Happy, у емисији „Прело у нашем сокаку“, Јекић је истакла да су око 50 посто ученика доњоборинске основне школе одлични ђаци.

Осим основаца из Доње Борине, општину Мали Зворник на такмичењу младих предузетника и иноватора у Лозници представљали су и ученици првог разреда Средње школе. Учешће малозворничких ученика на овом такмчењу омогућила је локална самоуправа. Председник општине Зоран Јевтић саопштио је да ће општина финансијски подржати и рад Савеза проналазача Србије, организатора такмичења, те да ће на име тога из локалног буџета бити издвојено 50.000,00 динара.

 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-04-10_ucenice_borina{/gallery}