Мали Зворник, 04.08.2020. године

Испред улаза у Ковид амбуланту у Малом Зворнику протеклог викенда постављена је надстрешница са конструкцијом за бочне завесе, које ће бити намештене у текућој седмици. На улазу је постављено и неколико клупа за седење, са обележеним неопходним размаком. Постављање надстрешнице и клупа испред амбуланте, намењене за рад са пацијентима потенцијално зараженим вирусом Корона, коштало је 210.600 динара, са ПДВ -ом, а обезбеђено је средствима из буџета општине, по налогу општинског Штаба за ванредне ситуације. 

Према речима директорке малозворничког Дома здравља Валентине Ристић, функција тенде je да заштити пацијенте, запослене и све остале који имају потребу да улазе у амбуланту од временских услова. 

Она је навела да је постављањем надстрешнице и клупа испред улаза уређен простор где пацијенти који чекају на преглед могу да се склоне и заштите од сунца или падавина, да не стоје на улици или неким другим местима. 

 

Одлуку о уређењу улаза у Ковид амбуланту донео је Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник, а набавку материјала и радове, који су укупно коштали 210.600 динара, са ПДВ – ом, финансирала је локална самоуправа из буџета. 

Ристић је рекла да је радно време Ковид амбуланте у Малом Зворнику организовано сходно епидемиолошкој ситуацији и да бива скраћено у случајевима када број прегледа опада, како би запослени могли да се одморе. 

Званично радно време амбуланте, у периоду од 03. до 10. августа, је од 08 до 16 часова, с тим што ће услуге пацијентима, у случају потребе, и даље бити пружане 24 сата дневно. 

„Уколико се догоди да се мимо предвиђеног радног времена јаве пацијенти са тегобама карактеристичним за инфекцију вирусом Корона, дежурни лекар у Дому здравља прећи ће у Ковид амбуланту и обавити преглед, тако да ће сви који имају потребу да буду прегледани у Ковид амбуланти бити примљени, без обзира на званично скраћено радно време“, објаснила  је Ристић. 

Коментаришући актуелну епидемиолошку ситуацију у општини Мали Зворник, Ристић је навела да је у току претходне радне седмице регистровано 8 позитивних на вирус Корона, а да је од почетка епидемије укупно инфицирано 52 лица. 

Она је истакла да је учинак уведених превентивних мера евидентан и да то најбоље илуструје податак да je у одређеном тренутку од 33 узета узорка само 8 било позитивно на вирус Корона. 

Директорка Дома здравља каже да је протеклог викенда у Ковид амбуланти у Малом Зворнику обављено 16 прегледа и да лекари редовно прате стање пацијената којима је одређена терапија. 

Према њеним речима, у последње време код оболелих пацијената присутна је нешто блажа симптоматологија и њихово лечење се углавном одвија у кућним условима. 

Код неколико пацијената, приликом ретестирања, примећен је продужен период позитивности, односно присуство вируса и након изолације од 14 дана. 

Љиљана Ристановић 

{gallery}/2020/2020-08-04_covid_ambulanta{/gallery}