Mali Zvornik, 04.08.2020. godine

Ispred ulaza u Kovid ambulantu u Malom Zvorniku proteklog vikenda postavljena je nadstrešnica sa konstrukcijom za bočne zavese, koje će biti nameštene u tekućoj sedmici. Na ulazu je postavljeno i nekoliko klupa za sedenje, sa obeleženim neophodnim razmakom. Postavljanje nadstrešnice i klupa ispred ambulante, namenjene za rad sa pacijentima potencijalno zaraženim virusom Korona, koštalo je 210.600 dinara, sa PDV -om, a obezbeđeno je sredstvima iz budžeta opštine, po nalogu opštinskog Štaba za vanredne situacije. 

Prema rečima direktorke malozvorničkog Doma zdravlja Valentine Ristić, funkcija tende je da zaštiti pacijente, zaposlene i sve ostale koji imaju potrebu da ulaze u ambulantu od vremenskih uslova. 

Ona je navela da je postavljanjem nadstrešnice i klupa ispred ulaza uređen prostor gde pacijenti koji čekaju na pregled mogu da se sklone i zaštite od sunca ili padavina, da ne stoje na ulici ili nekim drugim mestima. 

 

Odluku o uređenju ulaza u Kovid ambulantu doneo je Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, a nabavku materijala i radove, koji su ukupno koštali 210.600 dinara, sa PDV – om, finansirala je lokalna samouprava iz budžeta. 

Ristić je rekla da je radno vreme Kovid ambulante u Malom Zvorniku organizovano shodno epidemiološkoj situaciji i da biva skraćeno u slučajevima kada broj pregleda opada, kako bi zaposleni mogli da se odmore. 

Zvanično radno vreme ambulante, u periodu od 03. do 10. avgusta, je od 08 do 16 časova, s tim što će usluge pacijentima, u slučaju potrebe, i dalje biti pružane 24 sata dnevno. 

„Ukoliko se dogodi da se mimo predviđenog radnog vremena jave pacijenti sa tegobama karakterističnim za infekciju virusom Korona, dežurni lekar u Domu zdravlja preći će u Kovid ambulantu i obaviti pregled, tako da će svi koji imaju potrebu da budu pregledani u Kovid ambulanti biti primljeni, bez obzira na zvanično skraćeno radno vreme“, objasnila  je Ristić. 

Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju u opštini Mali Zvornik, Ristić je navela da je u toku prethodne radne sedmice registrovano 8 pozitivnih na virus Korona, a da je od početka epidemije ukupno inficirano 52 lica. 

Ona je istakla da je učinak uvedenih preventivnih mera evidentan i da to najbolje ilustruje podatak da je u određenom trenutku od 33 uzeta uzorka samo 8 bilo pozitivno na virus Korona. 

Direktorka Doma zdravlja kaže da je proteklog vikenda u Kovid ambulanti u Malom Zvorniku obavljeno 16 pregleda i da lekari redovno prate stanje pacijenata kojima je određena terapija. 

Prema njenim rečima, u poslednje vreme kod obolelih pacijenata prisutna je nešto blaža simptomatologija i njihovo lečenje se uglavnom odvija u kućnim uslovima. 

Kod nekoliko pacijenata, prilikom retestiranja, primećen je produžen period pozitivnosti, odnosno prisustvo virusa i nakon izolacije od 14 dana. 

Ljiljana Ristanović 

{gallery}/2020/2020-08-04_covid_ambulanta{/gallery}