29.05.2017. године 

У Великој Реци и данас је рађено на санацији дела пута Велика Река – Подгај, оштећеног у олујном невремену протекле седмице. У овом селу у току је и израда обалоутврде код основне школе, која има функцију заштите школског игралишта од плављења. У Општини Мали Зворник, која финансира радове, најављују да ће, у циљу превенције од поплава у будућности, ускоро почети припрема пројектне документације за уређење речних коритита у месним заједницама. 

Према речима председника општине Зорана Јевтића, за потребе санације оштећеног дела пута ка Подгају набављена је већа количина ломљеног камена, чијом уградњом је обезбеђена стабилност саобраћајнице. Он је саопштио да је за набавку материјала и радове на поправци деонице, коју је у протекли уторак поткопала бујица, Општина Мали Зворник интервентно из буџета издвојила око милион динара, док је за израду техничке документације за изградњу обалоутврде код школе у Великој Реци и радове на њеној изградњи утрошено нешто више од 4 милиона динара.

С обзиром да малозворничка општина спада у високо ризична подручја у погледу угрожености од поплава и да су штете и санације од штета увек драстично скупље од улагања у превентивне мере, Јевтић је најавио да Општина Мали Зворник планира да у скоријем року припреми техничку документацију неопходну за уређење речних корита у месним заједницама. Он је истакао да су за те потребе већ урађена сва неопходна геодетска снимања. 

„У циљу темељне и трајне заштите од плављења, планирамо уређење свих речних токова на подручју општине, који су у надлежности локалне самоуправе. То подразумева регулисање токова, уз крчење, проширивање и продубљивање речних корита, бетонирање и друге техничке мере, према потребама на критичним деоницама“, објаснио је Јевтић. 

Он је закључио да само уз адекватну превенцију општина Мали Зворник може трајно и темељно решити проблем изливања бујичних водотокова. 

Због непредузимања превентивних мера, услед јакиих падавина и изливања бујичних водотокова, општина Мали Зворник 2014. године претрпела је огромну материјалну штету, од које се још увек опоравља. 

{gallery}/2017/2017-05-29_sanacija_velika_reka{/gallery}

Љиљана Ристановић