29.05.2017. godine 

U Velikoj Reci i danas je rađeno na sanaciji dela puta Velika Reka – Podgaj, oštećenog u olujnom nevremenu protekle sedmice. U ovom selu u toku je i izrada obaloutvrde kod osnovne škole, koja ima funkciju zaštite školskog igrališta od plavljenja. U Opštini Mali Zvornik, koja finansira radove, najavljuju da će, u cilju prevencije od poplava u budućnosti, uskoro početi priprema projektne dokumentacije za uređenje rečnih koritita u mesnim zajednicama. 

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića, za potrebe sanacije oštećenog dela puta ka Podgaju nabavljena je veća količina lomljenog kamena, čijom ugradnjom je obezbeđena stabilnost saobraćajnice. On je saopštio da je za nabavku materijala i radove na popravci deonice, koju je u protekli utorak potkopala bujica, Opština Mali Zvornik interventno iz budžeta izdvojila oko milion dinara, dok je za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju obaloutvrde kod škole u Velikoj Reci i radove na njenoj izgradnji utrošeno nešto više od 4 miliona dinara.

S obzirom da malozvornička opština spada u visoko rizična područja u pogledu ugroženosti od poplava i da su štete i sanacije od šteta uvek drastično skuplje od ulaganja u preventivne mere, Jevtić je najavio da Opština Mali Zvornik planira da u skorijem roku pripremi tehničku dokumentaciju neophodnu za uređenje rečnih korita u mesnim zajednicama. On je istakao da su za te potrebe već urađena sva neophodna geodetska snimanja. 

„U cilju temeljne i trajne zaštite od plavljenja, planiramo uređenje svih rečnih tokova na području opštine, koji su u nadležnosti lokalne samouprave. To podrazumeva regulisanje tokova, uz krčenje, proširivanje i produbljivanje rečnih korita, betoniranje i druge tehničke mere, prema potrebama na kritičnim deonicama“, objasnio je Jevtić. 

On je zaključio da samo uz adekvatnu prevenciju opština Mali Zvornik može trajno i temeljno rešiti problem izlivanja bujičnih vodotokova. 

Zbog nepreduzimanja preventivnih mera, usled jakiih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, opština Mali Zvornik 2014. godine pretrpela je ogromnu materijalnu štetu, od koje se još uvek oporavlja. 

{gallery}/2017/2017-05-29_sanacija_velika_reka{/gallery}

Ljiljana Ristanović