Мали Зворник, 04.05.2018. године 

Потписивањем Меморандума о сарадњи између Општине Мали Зворник и компаније „YGS Textile”, у турском власништву, данас у Малом Зворнику званично су почеле активности на покретању погона за производњу текстила, који би могао да почне са радом већ у септембру. Свечано парафирање документа обављено је у присусту представника Владе Републике Србије, Амбасаде Турске у Београду, матичне компаније будућег инвеститора -фирме “Mydenim tekstil” из Истамбула, руководства општине, бројних новинара и гостију. 

Будућа фабрика текстила у Малом Зворнику планирано је да до 2020. године запосли 500 радника, различитог степена образовања, а биће подигнута у индустријској зони, у месној заједници Доње Насеље, на локацији некадашњег Дрвно – индустријског предузећа “Ново Гучево”. 

Долазак турске компаније у Мали Зворник резултат је вишемесечних преговора општине и инвеститора, вођених посредством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, које је иницирало њихово повезивање и сарадњу, у склопу плана Владе Републике Србије да помогне општини Мали Зворник у покретању локалне привреде. 

Прилог РТВ Подриње Лозница

Потпредседник Владе Србије и челни човек овог министарства Расим Љајић рекао је данас у Малом Зворнику да је трагање за одговарајућом локацијом у Србији, погодном за турског инвеститора, трајало више од годину дана и да је Мали Зворник изабран као општина која је понудила најбоље услове. 

Љајић је истакао да држава инвестору не даје субвенције, као ни друге подстицаје, те да се добри услови које је општина понудила огледају у повољном закупу простора, на којем ће будућа фабрика пословати. 

Он је потврдио да је Република Србија на рачун буџета Општине Мали Зворник пре неколико дана уплатила износ од 75.000.000 динара, намењен за уређење индустријске зоне, не само за потребе овог већ и других, будућих инвеститора. 

Говорећи о компанији “Mydenim tekstil” из Истамбула, Љајић је рекао да се ради о реномираној фирми, која има заокружен процес производње, од сировине до финалних производа, која у Турској запошљава преко 770 радника и годишње извози око 70.000.000 долара различитих текстилних производа. 

Он је изразио очекивање да ће се њено присуство у Малом Зворнику позитивно одразити на привредни опоравак општине, која је једна од 19 најнеразвијенијих у Србији, и подстицајно деловати на друге инвеституре да дођу и улажу у њој. 

Љајић еје рекао и то да је данашњи догађај најбољи показатељ добрих односа и један од најбољих примера на који начин се валоризује сва та добра сарадња између Београда и Анкаре, додајући да верује да ће посета председника Србије Александра Вучића престоници Турске отворити врата за долазак нових инвеститора широм Србије. 

Министар у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је такође присуствовао данашњем догађају у Малом Зворнику, изјавио је да је покретање текстилне производње у овој општини изванредан догађај, не само за Мали Зворник, већ и за читаво Подриње. 

Он је честитао грађанима и руководству на вредној инвестицији, која ће бити остварена доласком турског инвеститора, додајући да је уверен да ће то отворити врата и другим европским инвеститорима да дођу и искористе потенцијале и вредности које Мали Зворник поседује и нуди. 

Похваливши изузетан труд министра Љајића на довођењу турског инвеститора у Мали Зворник и труд општинског руководства, на челу са председником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем, он је рекао да су у току преговори и са неким новим инвеститорима, који су вољни да дођу и раде у Малом Зворнику. 

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић изјавио је да је довођење инвеститора и стварање услова за запослење великог броја људи у Малом Зворнику показатељ одговорне политике локалне и републичке власти у Србији, која озбиљним радом тежи да буде фактор стабилности број један у региону, напомињући да је то политика коју је започео председник Вучић, а коју сада спроводи цела Влада. 

Он је оценио да је данашњи дан велики за општину Мали Зворник и њене грађане, који су на изборима у више наврата показали да умеју да препознају и цене труд и одговоран рад. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, не скривајући одушевљење и узбуђење због данашњег важног догађаја, захвалио је свим министрима у Влади Републике Србије, као и председнику Републике Србије Александру Вучићу, на подршци и помоћи да дође дође до реализације овог значајног пројекта, који ће смањити незапосленост у Малом Зворнику. 

Меморандумом о сарадњи који је данас потписан између ове општине и турског инвеститора детаљно је дефинисано давање у закуп земљишта и пословног простора у индустријској зони у Доњем Насељу, коју је општина недавно откупом земљишта увећала готово стопостотно, и која сада заузима површину од 5,5 ха. 

На основу споразума, компанији из Турске биће уступљено 3,2 ха земљишта, са 8000 м2 пословног простора, у којем фирма има обавезу да у 2019. години запосли 300 радника са подручја општине, различитог степена образовања, а у 2020. години још 200 лица. 

Власник компаније Озгур Целиоглу рекао је да је веома задовољан условима и постигнутим договорима у Малом Зворнику, саопштавајући да ће производња почети одмах по завршетку грађевинских радова на реконструкцији пословног простора, што се очекује током септембра, а најкасније у октобру текуће године. 

Он је најавиода ће за раднике најпре бити организована обука, коју ће реализовати кадар фирме из Турске. 

Представљајући своју компанију, Целиоглу је рекао да она извози своје производе широм Европе и Америке, који служе као основа за рад познатим светским брендовима у области текстилне и модне индустрије. 

Љиљана Ристановић

              {gallery}/2018/2018-05-04_turska_kompanija{/gallery}