Mali Zvornik, 04.05.2018. godine 

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Opštine Mali Zvornik i kompanije „YGS Textile”, u turskom vlasništvu, danas u Malom Zvorniku zvanično su počele aktivnosti na pokretanju pogona za proizvodnju tekstila, koji bi mogao da počne sa radom već u septembru. Svečano parafiranje dokumenta obavljeno je u prisustu predstavnika Vlade Republike Srbije, Ambasade Turske u Beogradu, matične kompanije budućeg investitora -firme “Mydenim tekstil” iz Istambula, rukovodstva opštine, brojnih novinara i gostiju. 

Buduća fabrika tekstila u Malom Zvorniku planirano je da do 2020. godine zaposli 500 radnika, različitog stepena obrazovanja, a biće podignuta u industrijskoj zoni, u mesnoj zajednici Donje Naselje, na lokaciji nekadašnjeg Drvno – industrijskog preduzeća “Novo Gučevo”. 

Dolazak turske kompanije u Mali Zvornik rezultat je višemesečnih pregovora opštine i investitora, vođenih posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koje je iniciralo njihovo povezivanje i saradnju, u sklopu plana Vlade Republike Srbije da pomogne opštini Mali Zvornik u pokretanju lokalne privrede. 

Prilog RTV Podrinje Loznica

Potpredsednik Vlade Srbije i čelni čovek ovog ministarstva Rasim Ljajić rekao je danas u Malom Zvorniku da je traganje za odgovarajućom lokacijom u Srbiji, pogodnom za turskog investitora, trajalo više od godinu dana i da je Mali Zvornik izabran kao opština koja je ponudila najbolje uslove. 

Ljajić je istakao da država investoru ne daje subvencije, kao ni druge podsticaje, te da se dobri uslovi koje je opština ponudila ogledaju u povoljnom zakupu prostora, na kojem će buduća fabrika poslovati. 

On je potvrdio da je Republika Srbija na račun budžeta Opštine Mali Zvornik pre nekoliko dana uplatila iznos od 75.000.000 dinara, namenjen za uređenje industrijske zone, ne samo za potrebe ovog već i drugih, budućih investitora. 

Govoreći o kompaniji “Mydenim tekstil” iz Istambula, Ljajić je rekao da se radi o renomiranoj firmi, koja ima zaokružen proces proizvodnje, od sirovine do finalnih proizvoda, koja u Turskoj zapošljava preko 770 radnika i godišnje izvozi oko 70.000.000 dolara različitih tekstilnih proizvoda. 

On je izrazio očekivanje da će se njeno prisustvo u Malom Zvorniku pozitivno odraziti na privredni oporavak opštine, koja je jedna od 19 najnerazvijenijih u Srbiji, i podsticajno delovati na druge investiture da dođu i ulažu u njoj. 

Ljajić eje rekao i to da je današnji događaj najbolji pokazatelj dobrih odnosa i jedan od najboljih primera na koji način se valorizuje sva ta dobra saradnja između Beograda i Ankare, dodajući da veruje da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića prestonici Turske otvoriti vrata za dolazak novih investitora širom Srbije. 

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je takođe prisustvovao današnjem događaju u Malom Zvorniku, izjavio je da je pokretanje tekstilne proizvodnje u ovoj opštini izvanredan događaj, ne samo za Mali Zvornik, već i za čitavo Podrinje. 

On je čestitao građanima i rukovodstvu na vrednoj investiciji, koja će biti ostvarena dolaskom turskog investitora, dodajući da je uveren da će to otvoriti vrata i drugim evropskim investitorima da dođu i iskoriste potencijale i vrednosti koje Mali Zvornik poseduje i nudi. 

Pohvalivši izuzetan trud ministra Ljajića na dovođenju turskog investitora u Mali Zvornik i trud opštinskog rukovodstva, na čelu sa predsednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Jevtićem, on je rekao da su u toku pregovori i sa nekim novim investitorima, koji su voljni da dođu i rade u Malom Zvorniku. 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević izjavio je da je dovođenje investitora i stvaranje uslova za zaposlenje velikog broja ljudi u Malom Zvorniku pokazatelj odgovorne politike lokalne i republičke vlasti u Srbiji, koja ozbiljnim radom teži da bude faktor stabilnosti broj jedan u regionu, napominjući da je to politika koju je započeo predsednik Vučić, a koju sada sprovodi cela Vlada. 

On je ocenio da je današnji dan veliki za opštinu Mali Zvornik i njene građane, koji su na izborima u više navrata pokazali da umeju da prepoznaju i cene trud i odgovoran rad. 

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, ne skrivajući oduševljenje i uzbuđenje zbog današnjeg važnog događaja, zahvalio je svim ministrima u Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, na podršci i pomoći da dođe dođe do realizacije ovog značajnog projekta, koji će smanjiti nezaposlenost u Malom Zvorniku. 

Memorandumom o saradnji koji je danas potpisan između ove opštine i turskog investitora detaljno je definisano davanje u zakup zemljišta i poslovnog prostora u industrijskoj zoni u Donjem Naselju, koju je opština nedavno otkupom zemljišta uvećala gotovo stopostotno, i koja sada zauzima površinu od 5,5 ha. 

Na osnovu sporazuma, kompaniji iz Turske biće ustupljeno 3,2 ha zemljišta, sa 8000 m2 poslovnog prostora, u kojem firma ima obavezu da u 2019. godini zaposli 300 radnika sa područja opštine, različitog stepena obrazovanja, a u 2020. godini još 200 lica. 

Vlasnik kompanije Ozgur Celioglu rekao je da je veoma zadovoljan uslovima i postignutim dogovorima u Malom Zvorniku, saopštavajući da će proizvodnja početi odmah po završetku građevinskih radova na rekonstrukciji poslovnog prostora, što se očekuje tokom septembra, a najkasnije u oktobru tekuće godine. 

On je najavioda će za radnike najpre biti organizovana obuka, koju će realizovati kadar firme iz Turske. 

Predstavljajući svoju kompaniju, Celioglu je rekao da ona izvozi svoje proizvode širom Evrope i Amerike, koji služe kao osnova za rad poznatim svetskim brendovima u oblasti tekstilne i modne industrije. 

Ljiljana Ristanović

              {gallery}/2018/2018-05-04_turska_kompanija{/gallery}