У оквиру припрема за такмичење за најбољи иновативни стартап бизнис план, које је заказано за 14. децембар, у Малом Зворнику, у организацији Центра за иновације у области заштите животне средине општине Мали Зворник, од 04. до 06. децембра успешно је реализовано студијско путовање учесника такмичења у Кнић, где је, у оквиру иновативног капма, одржана тродневна обука о предузетништву, као и посета учесника Научно – технолошком парку у Београду, која је уприличена у повратку са кампа.

Учествовало је 11 средњошколаца из Малог Зворника (СРБ) и Зворника (РС – БиХ), 6 ученика малозворничке средње школе и 5 ученика Техничког школског центра из Зворника.

У оквиру обуке одржан је низ радионица и тренинга на којима су учесници, уз подршку ментора, могли да стекну додатна знања из области иновација, предузетништва, познавања тржишта, пословног умрежавања, заштите животне средине, финансија и вештина презентовања и искористе их за обликовање и унапређење својих пословних идеја.

Камп је почео занимљивим тимским дуелом, у којем су средњошколци из Малог Зворника и Зворника представили своје бизнис идеје пред вршњацима из Расинског округа, укљученим у програм обука о предузетништву који реализује Регионални стартап центар из Крушевца.

Презентација бизнис идеја одржана је и у обрнутом смеру, пред Малозворничанима од стране средњошколаца и студената из Крушевца, након чега су ученици једни другима оценили пословне моделе.

Учесници кампа у Книћу били су у прилици и да сазнају више о заштити животне средине и улози коју локална самоуправа има у овој области.

На тему „Заштита животне средине на локалном нивоу“ говорила је Даница Батоћанин, сарадник за заштиту животне средине при канцеларији за Локални економски развој (ЛЕР) општине Трстеник.

Полазницима је детаљно представњен и концепт Циркуларне економије, о чему је говорила Гордана Родић, представница Еколошког покрета „Моравски орашак“ из Трстеника.

Гост кампа био је члан Општинског већа општине Кнић, Горан Милосављевић, задужен за област културе и спорта, који је учеснике поздравио у име локалне самоуправе у Книћу.

У повратку учесника са кампа уприличена је посета Научно – технолошком парку у Београду, у оквиру које је ученицима детаљно представљена ова институција, која пружа подршку стартап и растућим компанијама у развоју и комерцијализацији иновативних производа и услуга.

Ученици су приликом посете имали могућност да упознају неке од станара НТП-а и информишу се о њиховом раду и искуствима у погледу рада и подршке коју имају у оквиру НТП-а Београд.

Њима је, између осталог, представљена паметна рукавица, иновација која помаже слепим и слабовидим лицима да лакше обаве свакодневне активности.

Ученици су у оквиру обиласка НТП-а посетили и компанију Meter&Control, која се бави производњом интегрисаних и модуларних паметних бројила, концентратора података, модула, AMI софтвера и HES софтвера и прва је приватна компанија у Србији која је постала овлашћено тело за верификацију електричних бројила.

Активности Центра за иновације у Малом Зворнику, који функционише у саставу Општинске управе Мали Зворник, у 2022. години омогућио је Кабинет министра без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић