Мали Зворник, 11.07.2018. године 

На 18. редовном заседању Скупштине општине Мали Зворник у петак, 06. јула, у оквиру обимног дневног реда седнице, који је садржао чак 47 тачака, одборници локалног парламента, између осталог, размотрили су и подржали извештај о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник у првој половини текуће године.  

Образлажући наведени извештај, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је Општинско веће Мали Зворник, у периоду од 01. јануара до 30. јуна 2018. године, одржало 4 редовне и 10 телефонских седница, на којима су утврђене и донете бројне важне одлуке, решења и закључци, у надлежности овог тела. 

Јевтић је овом приликом навео све важне активности руководства општине реализоване у протеклих шест месеци, истакавши, као посебно значајан, рад на привлачењу инвестиција и покретању привреде. 

Он је подсетио одборнике да је општину Мали Зворник у наведеном периоду два пута посетио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, најпре у фебруару, поводом обиласка Подземног града Карађорђевића, за чију реконструкцију је Република Србија недавно определила износ од 32 милиона динара, а потом у мају, поводом склапања сарадње између општине и компаније „YGS tekstil” на покретању погона за производњу текстила, остварене посредством наведеног министарства. 

Јевтић је подсетио и на то да би поменута фабрика у Малом Зворнику требало да почне са радом на јесен и у наредне две године запосли око 500 радника, те да је „YGS tekstil” огранак компаније „Mydenim tekstil” из Истамбула, где је недавно боравио на позив руководства фирме, приликом чега се лично уверио у озбиљност рада ове компаније, која у две фабрике у Турској запошљава 1000 радика, а своје производе извози широм света. 

Као веома значајне сусрете са потенцијалним инвеститорима, у протеклом шестомесечном периоду, он је издвојио посету кинеских и руских привредника, заинтересованих за улагања у Малом Зворнику, којима је такође, како је навео, понудио најбоље услове за дугорочну сарадњу. 

Образлажући извештај о раду општинског руководства, председник општине Мали Зворник, као значајну активност локалне управе, навео је и недавно потписивање уговора са удружењима грађана о суфинансирању програма и пројеката од јавног интереса, подсећајући да је, у оквиру овогодишње подршке цивилном сектору, преко Удружења пензионера и инвалида у Малом Зворнику, за грађане старије од 65 година и лица са хендикепом са подручја општине, до краја године обезбеђен свакодневни бесплатан превоз у локалном саобраћају.  

Према његовим речима, на исти начин пружена је подршка верским заједницама, за адаптацију и реконструкцију верских објеката, као и подршка спортским организацијама за реализацију планираних пројеката. 

У наставку излагања Јевтић је, поред осталог, подсетио одборнике и на значајан резултат општинског руководства остварен у првој половини године у области побољшања услова за здравствену заштиту становништва, који се огледа у обезбеђењу доласка специјалисте ортопедије једном седмично у локални Дом здравља. 

Он је напоменуо да Општина Мали Зворник, осим ортопеда, обезбеђује долазак још осам специјалиста и субспецијалиста у Дом здравља, једном или два пута месечно, како суграђени не би морали да се излажу трошковима и плаћају пут за одлазак специјалистима у Здравствени центар у Лозници, те да за ту намену на годишњем нивоу из буџета издваја 2,5 милиона динара. 

Јевтић је, као важан резултат рада, навео и радове на реконструкцији 7790 метара нисконапонске мреже на подручју општине, реализоване уз подршку Републике Србије. Он је подсетио да су у питању радови договорени прошле јесени у Лозници, на састанку председника Републике Србије Александра Вучића и чланова Владе са председницима општина Мачванског округа, приликом разговора о потребама и проблемима општина у Подрињу и могућностима њиховог ефикасног решавања. 

Председник Јевтић истакао је овом приликом и то да је општина Мали Зворник, крајем маја текуће године, са успехом завршила креирање Адресног регистра општине, те да је прва локална самоуправа у Србији којој је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) дало сагласност на достављени предлог назива улица и засеока. 

Он је навео да ће у оквиру наведеног пројекта сви стамбени и пословни објекти на подручју општине, у 186 новоформираних улица и 59 засеока, ускоро добити кућне бројеве. 

Поводом усвајања одлуке о јавним паркиралиштима на подручју општине Мали Зворник, Јевтић је рекао да је ово прва одлука којом се регулише увођење јавних паркиралишта у Малом Зворнику и да ће њена примена бити пажљиво разматрана, а сама одлука коригована и дорађивана, у случају да буду уочени неки пропусти. 

Као главни разлог за њено доношење Јевтић  је навео потребу за успостављањем реда у овој области, али и нужност увођења нових делатности у делокруг рада Јавног комуналног предузећа “Дрина” Мали Зворник, које би у будућности могло да се бави овом облашћу. 

Наводећи да је свестан тешкоћа и препрека за успостављање класичног система паркинг сервиса у Малом Зворнику, по угледу на друге општине и градове у Србији, условљених врло ограниченим и скученим простором у центру места, он је рекао да ће одлука бити прилагођена ситуацији на терену, те да ће решења за поједине тешкоће у овој области потражити у искуствима општина у окружењу, које су се суочиле са сличним изазовима. 

„Имамо пример добре праксе општине Крупањ, консултоваћемо се са њима. Одређене делатности ЈКП „Дрина” се, из године у годину, гасе. На овај начин подржаћемо њихове раднике да се обуче за нове захтеве професије. Ми не планирамо да купимо „паука”, постоје могућности потписивања уговора са службама и фирмама које имају таква возила. Паркинг простор у центру се протеклих година користи као продајни плац, а прекршајне казне су минималне. Власницима се исплати да држе возила за продају на јавном паркиралишту и да повремено плате казну од 10.000 динара, што је минималан издатак у односу на зараду од редовне продаје аутомобила. Ова одлука пружиће нам механизам за решавање наведеног проблема”, рекао је Јевтић. 

На прошлонедељној седници Скупштине општине Мали Зворник, која је била последње заседање локалног парламента пре наступања летње скупштинске паузе, осим наведена два предлога, размотрено је и подржано и преосталих 45 тачака дневног реда, међу којима и Одлука о завршном рачуну буџета општине Мали Зворник за 2017. годину, Извештај о раду Општинске управе општине Мали Зворник за 2017. годину, Одлука о изменама и допунама Одлуке о Општинској управи општине Мали Зворник, те нови предлог Одлуке о одобравању Плана одбране општине Мали Зворник, који је, у складу са уобичајеном процедуром, усвојен без присуства представника медија. 

Љиљана Ристановић