Мали Зворник, 04.12.2018. године

Мали Зворник спремно дочекује зимску сезону, закључено је јуче на седници Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, након разматрања извештаја о стању и спремности зимских служби на подручју општине за зимске услове. На истом заседању, захваљујући побољшању водоснабдевања, у месним заједницама Доња Борина и Брасина укинута је ванредна ситуација, која је била на снази од поплава 2014. године, због загађења система. Донета је и одлука о именовању повереника и заменика повереника цивилне заштите у насељеним местима на подручју општине и годишњи план рада Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник за 2019. годину. 

Командант штаба и председник општине Зоран Јевтић саопштио је да ће одржавање путева и улица током зиме у централном, градском делу општине вршити Јавно комунално предузеће „Дрина“ Мали Зворник, док је одржавање главних путних праваца у месним заједницама Доња Борина, Доња Трешница и Велика Река, на којима се одвија аутобуски саобраћај, поверено приватном предузећу „Стем – градња“ из Малог Зворника, јер локално комунално предузеће нема одговарајућу механизацију за рад на терену.

Он је оценио да раније општинске власти нису у довољној мери улагале у обнову средстава за рад ЈКП „Дрина“, због чега оно ове године није у могућности да обавља послове чишћења снега и одржавања путева у зимским условима у селима. 

Јевтић је навео да је захваљујући улагањима локалне управе у последње три године механизација овог предузећа знатно обновљена, подсећајући да је уз подршку општине прошле године купљена нова скип машина и цистерна за воду, док је мини камион за одвожење смећа у граду набављен из донације добијене од Амбасаде Јапана. 

Директор ЈКП „Дрина“ Драган Чикарић информисао је чланове штаба да предузеће поседује довољне количине соли и ризле за посипање путева за време снежних падавина, те да је расположива механизација исправна и спремна за рад. 

Ванредну ситуацију у Доњој Борини и Брасини, која је у тим селима била на снази од поплава 2014. године, због загађења система и радова на изградњи новог водовода, Општински штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник укинуо је уз закључак да су се услови за то стекли захваљујући завршетку пројекта реконструкције водовода у овим селима, који је трајао неколико година. 

Обнову водовода омогућила је општина Мали Зворник у сарадњи са ЈКП „Дрина“, које је извело већину грађевинских радова у оквиру пројекта. 

Директор предузећа информисао је штаб да је након реконструкције водовода у Доњој Борини у потпуности затворено извориште Млаква, које је након полава загађено тешким металима из оближњег рудника антимона. 

Захваљујући улагањима општине у текућој години обновљен је део трасе Гај-Клисар-Дунавац, а ради комплетног уређења водовода у Доњој Борини и Брасини у плану је и уређење преостале мање деонице Каменица, на којој је вода иначе у исправном стању. 

Председник општине Зоран Јевтић информисао је чланове штаба о даљим плановима на уређењу система водоснавбдевања у општини, истичући да се радови на примарном водоводу у Доњој Трешници одвијају по плану, те да би могли бити завршени до краја године. 

Према његовим речима, након изградње резервоара за воду у Доњој Трешници, која је при крају, предвиђена је обнова око 3 км секундарне водоводне мреже у том селу и суседном Амајићу, те изградња водовода Цулине – Велика Река, чије је пројектовање у току, а планирано је уређење и дела водоводне мреже у Радаљу. 

Чланови Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник на јучерашњој седници донели су и одлуку о именовању повереника и заменика повереника цивилне заштите у свих 11 насељених места на подручју општине, са задатком припреме грађана за личну и узајамну заштиту и правовременог обавештавања о предузимању мера цивилне у ванредним ситуацијама, те координације и спровођења наведених мера у циљу заштите и спашавања људи и материјалних добара у наведеним околностима. 

На седници је донет и годишњи план рада Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник за 2019. годину, у 23 тачке, којим су детаљно утврђене активности штаба у наредној години. 

Годишњи план рада штаба креиран је у складу са новим одредбама Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама и њиме су у 2019. години, између осталог, утврђени нови рокови за израду и доношење различитих локалних планских аката у области цивилне заштите, започињање процеса опремања јединице цивилне заштите средствима и опремом за рад, те формирање јединице за узбуњивање. 

На крају седнице дискутовано је о захтеву Граничне полиције у Малом Зворнику за уређење осветљења на граничном прелазу Нови Мост, уз закључак да ће општина Мали Зворник подржати и омогућити обнову расвете уколико се утврди да за то постоји правни основ, у погледу надлежности локалне управе на наведеној локацији. 

Љиљана Ристановић