01.09.2015.

Завршен је први Међународни волонтерски камп „Камп на Борањи“ који је трајао од 17. до 29. августа 2015. године. На кампу су учествовали волонтери из Шпаније, Пољске, Француске и Србије. Волонтери су били смештени у планинарском дому ПД ,,Гучево’’, “Шарена буква”, на 805 метара надморске висине.

Међународни волонтерски кампови су јединствени облик волонтерског рада где учесници и учеснице из различитих земаља радом на камповима дају свој допринос пре свега развоју локалне заједнице у којима се реализују.

Током кампа волонтери су поспешили развој одрживог еко-туризма изградњом пешачко-бициклистичких стаза у реону планине Борања и чишћењем простора око језера. Волонтери су обележили и уредили стазу до Мачковог камена. Изградили су неколико места за одмор са клупама и столовима, а постављен је и довољан број корпи за отпатке. Све конструкције су направљене од природних материјала.

Боравак у нашим крајевима волонтери су искористили и за посету Малом Зворнику и Крупњу, где су обишли знаменитости Мачков камен, Столице и Подземни град Карађорђевића, учили језик, обичаје, културу и дружили се са локалним становништвом.

Међународни волонтерски камп организовале су Канцеларије за младе из Малог Зворника и Крупња уз подршку Младих истраживача Србије и Министарства омладине и спорта Републике Србије.

{gallery}2015/09-01_volonteri{/gallery}