31.07.2017. године

Победник 20. „Сомовијаде“, која је протеклог викенда одржана на Зворничком језеру, је риболовац Живко Јанковић из Лознице, са укупним уловом сома од 8480 грама. Другопласирани на овом такмичењу био је Ненад Вучетић из Малог Зворника, са уловом од 6400 грама, док је треће место освојио Миховил Херић из Петроварадина, за улов од 4295 грама.

Најуспешније риболовце Општина Мали Зворник, организатор и покровитељ манифестације, наградила је пехарима, медаљама и вредном риболовачком опремом.

Ово традиционално такмичење организовано је у оквиру манифестације „Дани спортско рекреативног и културног туризма – Дрина је смисао живота“, која је у Малом Зворнику одржана од 27. до 30. јула.

Поводом две деценије од оснивања такмичења, риболовцима Драгану Јокановићу и Драгану Костадиновићу на овогодишњој “Сомовијади” додељене су златне плакете, за изузетан допринос у оснивању, популаризацији такмичења, развоју спортског риболова и туризма у протеклих 20 година.

 

Највећи и најтежи улов од оснивања такмичења до данас, од 13720 грама, остварен је 2015. године. Њега је упецао риболовац Небојша Новаковић из Малог Зворника, за шта је овом приликом награђен посебном наградом, машиницом за блинкерисање.

Награде такмичарима уручили су: заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић.

На такмичењу је бодован збирни улов, који су риболовци остварили током два дана пецања. Победник такмичења Живко Јанковић, који је имао највише уловљене рибе, уједно је имао и најкрупнијег ухваћеног сома, од 5 кг, за шта је награђен посебном наградом, вредним ваучером, који му је доделила позната компанија за производњу и продају риболовачке опреме „Линеа Бети“ из Новог Сада.

Утешна награда на “Сомовијади 2017” додељена је риболовцу Драгану Максимовићу из Малог Зворника, а дародавац је био Стане Омерзу, директор Центра за промоцију, развој спортског риболова и риболовног туризма – Рацоон из Словеније, пријатељ и промотер Малог Зворника.

„Сомовијада“, која од оснивања, 1998. године, негује карактер међународног такмичења, овог пута окупила је 88 риболоваца из Србије и иностранства.

Током два дана на такмичења на Зворничком језеру риболовци су уловили укупно 15 сомова, 11 је бодовано, док су четири остала вам конкуренције, због недовољне тежине.

Љиљана Ристановић