Mali Zvornik, 10.03.2020. godine

Obaveštavamo građane sa područja Mačvanskog okruga koji su doputovali iz zemalja u gojima ima obolelih od korona virusa (intenzivna transmisija) da u slučaju ako u narednih 14 dana dobiju povišenu temperaturu i simptome respiratorne infekcije ne treba da se javljaju kod svog izabranog lekara već  na telefon Zavoda za javno zdravlje u Šapcu 015/343-605. 

Broj telefona pripravnog epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Šabac tokom vikenda je 064/860-5211

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije će od 26.02.2020. svakodnevno dva puta dnevno objavljivati sve informacije u vezi sa korona virusom. Informacije će biti objavljivane u 8 i 18 časova na sajtu Ministarstva zdravlja, na internet adresi: Covid19.rs

Ukoliko ste boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili ste bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na infekciju, ili ste posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od COVID-19 u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, dužni ste da preduzmite sledeće mere:
– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,
– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite (Zavoda za javno zdravlje u Šapcu 015/343-605.). Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.