Мали Зворник, 18.09.2014. године

У Малом Зворнику јуче су поводом Дана општине уручена признања установама и појединцима који су пружили помоћ при санирању последица од поплава које су задесиле Србију током маја ове године, а Повељу – најзначајније признање које додељује општина Мали Зворник примио је министар одбране Братислав Гашић.

Захваљујући се, министар је истакао да је он само први међу једнакима и да су припадници Војске Србије несебично радили више од два месеца алтернативни пут којим се Мали Зворник може снабдевати у случају нових клизишта на магистралном путу, поред старог моста.

– Грађани треба да знају да нису заборављени јер смо дали све од себе да им помогнемо. “Путеви Србије” овде завршавају поправку путева, а “Србија гас” ће за који дан санирати оштећен гасовод. Једина средства која можемо упутити овој општини је рефундација новца који су потрошили из сопственог буџета. Мали Зворник је међу пет најугроженијих општина и добро је што су и сами смогли снаге да решавају проблеме и да не чекају државу – казао је министар Гашић. 

„Бићемо ту колико је потребно, и помоћи ћемо да општина добије још два понтонска моста како би се живот што пре вратио у нормалу“, рекао је министар Гашић.

Приликом посете Малом Зворнику Гашић је обишао заобилазни пут око Малог Зворника који је војска изградила након мајских поплава због клизишта. 

 Поред њега, повеља општине, која се додељује као посебан облик друштвене захвалности за постигнуте резултате и значајна остварења у науци, производњи, просвети, здртавственој заштити, спорту и другим областима друштвеног живота од интереса за општину Мали Зворник, додељена је и Небојши Спасеновићу, члану Општинског кризног штаба и Предрагу Спасојевићу, професору разредне наставе из Амајића.

Општина је доделила и плакете Миломиру Самарџићу, руковаоцу грађевинским машинама из Велике Реке, Славку Продановићу, потпукобник Војске Србије из Краљева, Полицијској станици Мали Зворник, Јовану Лазићу, дипломираном инжењеру машинства из Малог Зворника и Станојки Игњатовић, главној сестри у малозворничком Дому здравља.

Овом приликом уручене су и Захвалнице појединцима, установама и удружењима који су донирали новчана средства за отклањање последица мајских поплава и обнову општине Мали Зворник.

Добитници захвалница су: 

1. Колектив ХЕ “Зворник“ из Малог Зворника на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

2. Здравствена установа Апотеке “Здравље“, власника Јове Рогана из Малог Зворника, на име помоћи у лековима и санитетском материјалу Дому здравља Мали Зворник у току елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

3. Грађевинско предузеће “Шуша“ д.о.о., власника Девиса Шуше из Ветерника, на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

4. Друштво за трговину, производњу и услуге “СКРОЗ“ д.о.о., власника Драгана Савића из Велике Реке, на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

5. Удружење “Свети Сава“ из Швајцарске, на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

6. Предузеће “Voith Hydro GMBH’’ – Представништво у Подгорици на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

7. Драган Костјерчевић из Малог Зворника, за помоћ у отклањању последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

8. Владимир Праванов, на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

9. Владан Јосић, на име новчане помоћи за отклањање последица елементарне непогоде поплаве на територији општине Мали Зворник.

На свечаној седници поводом Дана општине захвалност је исказана и другим правним и физичким лицима који су путем наменског рачуна Општине Мали Зворник донирали мање новчане износе за помоћ угроженом становништву. 

У уводном делу седнице присутним званицама приказан је двадесетоминутни документарни филм о тешкоћама са којима се Општина Мали Зворник суочила за време и након елементарних непогода које су је задесиле у мају ове године.

По завршетку свечане седнице Скупштине општине у Дому културе Мали Зворник, поводом Дана општине, уследио је културни програм. Наступили су ветерани и чланови млађег узраста фолклорне секције Библиотеке “17. септембар“ из Малог Зворника. 

Дан општине Мали Зворник обележен је у знак сећања на 17. септембар 1944. године, када су припадници НОВ и ПОЈ пре 70 година ослободили већи део територије и насељених места данашње општине од немачких окупатора у Другом светском рату.

 

{gallery}2014danopstine{/gallery}