Mali Zvornik, 18.09.2014. godine

U Malom Zvorniku juče su povodom Dana opštine uručena priznanja ustanovama i pojedincima koji su pružili pomoć pri saniranju posledica od poplava koje su zadesile Srbiju tokom maja ove godine, a Povelju – najznačajnije priznanje koje dodeljuje opština Mali Zvornik primio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Zahvaljujući se, ministar je istakao da je on samo prvi među jednakima i da su pripadnici Vojske Srbije nesebično radili više od dva meseca alternativni put kojim se Mali Zvornik može snabdevati u slučaju novih klizišta na magistralnom putu, pored starog mosta.

– Građani treba da znaju da nisu zaboravljeni jer smo dali sve od sebe da im pomognemo. “Putevi Srbije” ovde završavaju popravku puteva, a “Srbija gas” će za koji dan sanirati oštećen gasovod. Jedina sredstva koja možemo uputiti ovoj opštini je refundacija novca koji su potrošili iz sopstvenog budžeta. Mali Zvornik je među pet najugroženijih opština i dobro je što su i sami smogli snage da rešavaju probleme i da ne čekaju državu – kazao je ministar Gašić. 

„Bićemo tu koliko je potrebno, i pomoći ćemo da opština dobije još dva pontonska mosta kako bi se život što pre vratio u normalu“, rekao je ministar Gašić.

Prilikom posete Malom Zvorniku Gašić je obišao zaobilazni put oko Malog Zvornika koji je vojska izgradila nakon majskih poplava zbog klizišta. 

 Pored njega, povelja opštine, koja se dodeljuje kao poseban oblik društvene zahvalnosti za postignute rezultate i značajna ostvarenja u nauci, proizvodnji, prosveti, zdrtavstvenoj zaštiti, sportu i drugim oblastima društvenog života od interesa za opštinu Mali Zvornik, dodeljena je i Nebojši Spasenoviću, članu Opštinskog kriznog štaba i Predragu Spasojeviću, profesoru razredne nastave iz Amajića.

Opština je dodelila i plakete Milomiru Samardžiću, rukovaocu građevinskim mašinama iz Velike Reke, Slavku Prodanoviću, potpukobnik Vojske Srbije iz Kraljeva, Policijskoj stanici Mali Zvornik, Jovanu Laziću, diplomiranom inženjeru mašinstva iz Malog Zvornika i Stanojki Ignjatović, glavnoj sestri u malozvorničkom Domu zdravlja.

Ovom prilikom uručene su i Zahvalnice pojedincima, ustanovama i udruženjima koji su donirali novčana sredstva za otklanjanje posledica majskih poplava i obnovu opštine Mali Zvornik.

Dobitnici zahvalnica su: 

1. Kolektiv HE “Zvornik“ iz Malog Zvornika na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

2. Zdravstvena ustanova Apoteke “Zdravlje“, vlasnika Jove Rogana iz Malog Zvornika, na ime pomoći u lekovima i sanitetskom materijalu Domu zdravlja Mali Zvornik u toku elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

3. Građevinsko preduzeće “Šuša“ d.o.o., vlasnika Devisa Šuše iz Veternika, na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

4. Društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge “SKROZ“ d.o.o., vlasnika Dragana Savića iz Velike Reke, na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

5. Udruženje “Sveti Sava“ iz Švajcarske, na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

6. Preduzeće “Voith Hydro GMBH’’ – Predstavništvo u Podgorici na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

7. Dragan Kostjerčević iz Malog Zvornika, za pomoć u otklanjanju posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

8. Vladimir Pravanov, na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

9. Vladan Josić, na ime novčane pomoći za otklanjanje posledica elementarne nepogode poplave na teritoriji opštine Mali Zvornik.

Na svečanoj sednici povodom Dana opštine zahvalnost je iskazana i drugim pravnim i fizičkim licima koji su putem namenskog računa Opštine Mali Zvornik donirali manje novčane iznose za pomoć ugroženom stanovništvu. 

U uvodnom delu sednice prisutnim zvanicama prikazan je dvadesetominutni dokumentarni film o teškoćama sa kojima se Opština Mali Zvornik suočila za vreme i nakon elementarnih nepogoda koje su je zadesile u maju ove godine.

Po završetku svečane sednice Skupštine opštine u Domu kulture Mali Zvornik, povodom Dana opštine, usledio je kulturni program. Nastupili su veterani i članovi mlađeg uzrasta folklorne sekcije Biblioteke “17. septembar“ iz Malog Zvornika. 

Dan opštine Mali Zvornik obeležen je u znak sećanja na 17. septembar 1944. godine, kada su pripadnici NOV i POJ pre 70 godina oslobodili veći deo teritorije i naseljenih mesta današnje opštine od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

 

{gallery}2014danopstine{/gallery}