Поводом информације објављене у дневном листу “’ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“, дана 22.05.2014. године, Општински штаб за ванредне ситуације Општине Мали Зворник, на седници одржаној дана 22.05.2014. године у 2000 часова, издаје 

Д Е М А Н Т И 

            Општински штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник најенергичије  демантује информацију објављену у дневном листу “Вечерње новости“ из Београда дана 22.05.2014. године, под насловом „Бујице погурале клизишта“ новинара В. Митрић, због нетачних и неистинитих навода: Да су Велинка Пашић, народна посланица у Народној скупштини РС и Зоран Јевтић, одборник у Скупштини града уз екипу “Новости“ једини који су успели да се пробију до ових горштака уз њихово уверавање о “небризи“ локалног Штаба за ванредне ситуације, као и наводи да су прекјуче затекли механизацију за помоћ, али није било људи који треба да њоме рукују.

 

            Према званичним подацима Општинског штаба за ванредне ситуације у засеок Подгај у насељу В. Река прво су ушли припадници Ватрогасно спасилачке јединице Мали Зворник када је извршен обилазак угроженог становништва дана 17. и 18.05.2014. године, када је упозорено становништво а један број и евакуисан на сигурне локације. Прва достава хране (око 4 тоне) и лекова достављена је у наведени засеок дана 20.05.2014. године, путем хеликоптера Војске Србије. Становништво засеока Подгај обишли су и припадници полиције и ватрогасаца из општине Љубовија дана 17.05.2014. године.

            Нетачни су и наводи: “Да основне животне намирнице стижу, као помоћ, углавном за домаћинства крај друма Мали Зворник – Љубовија, док о онима у брдима нико не брине“. Тачно је да су велике количине хране достављене у насеље Д.Трешница путем воловске запреге и путем добровољаца, преко непроходних путева и шумских стаза, а то најбоље знају људи који су доставили помоћ и људи у Д.Трешници који су примили помоћ. Пут ка месту Д. Трешњица оспособљен је за нужни саобраћај у ноћним сатима 18.05.2014. године (недеља) када је успостављнена комуникација Д.Трешница са местом Амајић, чиме су се стекли услови за достављање веће количине воде, хране, лекова и других потребштина. Пут је урађен  уз надљудске напоре и са расположивом механизацијом.

            Штаб доставља овај Деманти ради објављивања истог и ради жеље да људи буду истинито информисани о целокупном стању и поступању у наведеним околностима. Сматрамо да није примерено да се оваква катастрофа и несрећа већих размера злоупотребљава у политичке сврхе већ треба да будемо јединствени и усмерени ка пружању помоћи угроженом становништву небитно за политичку припадност као и то да ли су  поред “друма“ или су “у брдима“.

            С тога тражимо да у најкраћем року, у складу са Законом о информисању Републике Србије, објавите овај деманти.

 

У М.Зворнику                                       Општински штаб за ванредне ситуације
Број: о6-725/26                                             општине Мали Зворник
Дана, 23.05.2014.год.