У оквиру програма финансирања пројеката за решавање основних потреба становништва (ПОПОС) који спроводи Јапанска амбасада у Србији, јавно комунално предузеће „Дрина“ из Малог Зворник добило је донацију за набавку нове опреме.

Добијена средства ће бити употребљена за набавку новог камиона за одвожење отпада и додатних контејнера у укупној вредности од 63.400€.

Церемонија потписивања уговора са добитницима грантова биће одржана у среду 21. децембра 2016. године у Амбасади Јапана. Влада Јапана је ове године кроз овај програм обезбедила 424,013 евра за седам локалних организација у Републици Србији.

Према најави из амбасаде, церемонији потписивања ће присуствовати Његова екселенција г. Ђуићи ТАКАХАРА, амбасадор Јапана у Републици Србији, Бранислав НЕДИМОВИЋ, министар пољопривреде и заштите животне средине, Александар ВУЛИН, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Младен ШАРЧЕВИЋ, министар просвете, науке и технолошког развоја-чека се потврда, Нела КУБУРОВИЋ, министар правде, Доц. др Зоран Михаиловић, помоћник министра здравља, као и представници организација добитника грантова Милија МИЛЕНКОВИЋ, директор ЈП „Дирекција за изградњу општине Лучани“, Драган ЧИКАРИЋ, директор ЈКП „Дрина“ из Малог Зворника, Милко МАРЈАНОВИЋ, председник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама из Прибоја, Миладин ВИТОРОВИЋ, директор Текстилно-технолошке и пољопривредне школе „Деспот Ђурађ“ из Смедерева, Миле ТОДОРОВ, директор ЈКП „8.август“ из Српске Црње, г. Иван МИЈАИЛОВИЋ, управник Васпитно-поправног дома у Крушевцу и Др. Ненад ДИМИТРОВ, в.д. директор Дома здравља Жабар.

Осим директора ЈКП „Дрина“ церемонији ће присуствовати и председник општине, г. Зоран Јевтић, који ће том приликом потписати сагласност у име општине Мали Зворник којом општина покрива све евентуалне трошкове који могу настати у току спровођења јавне набавке, а који нису предвиђени додељеним средствима.

 

Пројекти за основне потребе становништва (ПОПОС) ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999. године у Републици Србији реализовано је 192 ПОПОС пројекта. Укључујући ове грантове, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године, износи преко 11.5 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 490 милиона евра.

Ове године осим малозворничког комуналног предузећа донације су добили и ЈП „Дирекција за изградњу општине Лучани“ за Пројекат опремања специјалним возилом ЈП „Дирекција за изградњу општине Лучани“ од 69,360 €, ЈКП „8. август“, Српска Црња за Појекат опремања ЈКП „8.август“ из Српске Црње камионом смећаром у вредности од72,250 €, Васпитно-поправни дом Крушевац за Пројекат опремања Васпитнопоправног дома у Крушевцу опремом за стручно усавршавање у износу од  60,386 €, Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ“, Смедерево за набавку опреме за стручно усавршавање од 72,848 €, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима из Прибоја за Пројекат опремања специјалним возилом Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима из Прибоја вредности од 22,620 € и Дом здравља Жабари за Пројекат опремања Дома здравља Жабари амбулантним возилом и медицинском опремом у укупном износу од 63,149 €.