U okviru programa finansiranja projekata za rešavanje osnovnih potreba stanovništva (POPOS) koji sprovodi Japanska ambasada u Srbiji, javno komunalno preduzeće „Drina“ iz Malog Zvornik dobilo je donaciju za nabavku nove opreme.

Dobijena sredstva će biti upotrebljena za nabavku novog kamiona za odvoženje otpada i dodatnih kontejnera u ukupnoj vrednosti od 63.400€.

Ceremonija potpisivanja ugovora sa dobitnicima grantova biće održana u sredu 21. decembra 2016. godine u Ambasadi Japana. Vlada Japana je ove godine kroz ovaj program obezbedila 424,013 evra za sedam lokalnih organizacija u Republici Srbiji.

Prema najavi iz ambasade, ceremoniji potpisivanja će prisustvovati Njegova ekselencija g. Đuići TAKAHARA, ambasador Japana u Republici Srbiji, Branislav NEDIMOVIĆ, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar VULIN, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mladen ŠARČEVIĆ, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja-čeka se potvrda, Nela KUBUROVIĆ, ministar pravde, Doc. dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja, kao i predstavnici organizacija dobitnika grantova Milija MILENKOVIĆ, direktor JP „Direkcija za izgradnju opštine Lučani“, Dragan ČIKARIĆ, direktor JKP „Drina“ iz Malog Zvornika, Milko MARJANOVIĆ, predsednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Priboja, Miladin VITOROVIĆ, direktor Tekstilno-tehnološke i poljoprivredne škole „Despot Đurađ“ iz Smedereva, Mile TODOROV, direktor JKP „8.avgust“ iz Srpske Crnje, g. Ivan MIJAILOVIĆ, upravnik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Dr. Nenad DIMITROV, v.d. direktor Doma zdravlja Žabar.

Osim direktora JKP „Drina“ ceremoniji će prisustvovati i predsednik opštine, g. Zoran Jevtić, koji će tom prilikom potpisati saglasnost u ime opštine Mali Zvornik kojom opština pokriva sve eventualne troškove koji mogu nastati u toku sprovođenja javne nabavke, a koji nisu predviđeni dodeljenim sredstvima.

 

Projekti za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine u Republici Srbiji realizovano je 192 POPOS projekta. Uključujući ove grantove, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine, iznosi preko 11.5 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 490 miliona evra.

Ove godine osim malozvorničkog komunalnog preduzeća donacije su dobili i JP „Direkcija za izgradnju opštine Lučani“ za Projekat opremanja specijalnim vozilom JP „Direkcija za izgradnju opštine Lučani“ od 69,360 €, JKP „8. avgust“, Srpska Crnja za Pojekat opremanja JKP „8.avgust“ iz Srpske Crnje kamionom smećarom u vrednosti od72,250 €, Vaspitno-popravni dom Kruševac za Projekat opremanja Vaspitnopopravnog doma u Kruševcu opremom za stručno usavršavanje u iznosu od  60,386 €, Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“, Smederevo za nabavku opreme za stručno usavršavanje od 72,848 €, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Priboja za Projekat opremanja specijalnim vozilom Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Priboja vrednosti od 22,620 € i Dom zdravlja Žabari za Projekat opremanja Doma zdravlja Žabari ambulantnim vozilom i medicinskom opremom u ukupnom iznosu od 63,149 €.