13.06.2017. године

Радаљска Бања, надомак Малог Зворника, има изузетан туристички потенцијал, потврђује анализа коју је спровела стручна консултантска фирма Consulting Trade Development (CTD3) из Београда. Међутим, пут до адекватног искоришћења потенцијала и добијања званичног статуса бање прилично је дуг и захтева првенствено заштиту простора од пропадања и плански развој. То је у најкраћем закључак Елабората анализе потенцијала и истражних радова Бање Радаљ, који је јуче у Радаљу, представљен руководству општине Мали Зворник и локалној јавности. 

Поводом презентације документа о потенцијалима Радаљске бање, чију израду је наручила и финансирала Општина Мали Зворник, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је израда документа била неопходна ради добијања јасне слике о могућностима које пружају природни услови у Радаљској Бањи и активностима које треба предузети, како би они коначно били стављени у функцију развоја туризма у Малом Зворнику. 

„Општина Мали Зворник на овај начин креће у процес уређења Радаљске Бање. Крајњи циљ нам је да она буде проглашена лечилиштем. То је дуг и компликован пут, током којег ћемо, корак по корак, уређивати све што је потребно“, изјавио је Јевтић. 

Презентацију елабората о Радаљској бањи, на чијој припреми је рађено скоро годину дана, одржала је Светлана Драгић, директор и главни архитекта CTD3 из Београда. Она је рекла да израда овог документа представља први корак у правцу развоја Бање Радаљ, те да би следећи требало да буде израда програма развоја туризма. 

Према њеним речима, у елаборату о Радаљској Бањи приложена је документација добијена од 14 институција. У питању су најновији, односно благовремено ажурирани подаци везани за ово подручје. 

Документ садржи податке и о свим досадашњим истражним радњама спроведеним на подручју Радаљске Бање, у циљу утврђивања карактеристика и квалитета воде. Анализама су утврђена три термална извора, погодна за лечење реуматолошких и дегенеративних обољења, од којих један са просечном издашношћу од око 5 л/с и температуром од 31 степени Целзијуса, што је идеално за коришћење у балнеолошке сврхе, једнако за пиће, као и за купање. 

Драгић је објаснила да документ, поред осталог, садржи и препоруке на који начин треба радити да се Радаљ сукцесивно развија као бања и да је у том смислу најзначајнија израда Плана детаљне регулације, који дефинише шта је и на ком месту могуће градити. 

Веома значајан сегмент у овом послу представља и уређење водоводне и канализационе мреже у зони изворишта, као и заштита самог изворишта, која је неопходна како би се искључила могућност загађења. 

Уз изградњу одговарајуће инфраструктуре, туризам у Бањи Радаљ могуће би било развијати у више праваца. Осим здравственог туризма, на овом подручју постоје природни потенцијали за планинарење, бициклизам, шетње и пешачење у природи, уз сакупљање лековитог биља и шумских плодова, риболов, коњичке спортове и друге сличне активности, речено је на јучерашњем скупу у Радаљу. 

Анкета која је у оквиру анализе природних потенцијала Радаљске Бање спроведена међу локалним становништвом показала је изузетну заинтересованост становништва за бављење еко туризмом. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-06-13_elaborat_radalj/{/gallery}