09.04.2017. године

Поводом завршетка пројекта побољшања енергетске ефикасности зграде Основне школе „Бранко Радичевић“ у Малом Зворнику, за који је средства обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, између делегације министарства и руководства школе, у петак, 07. априла, обављена је званична примопредаја радова на објекту. Том приликом они су, у присуству представника Општине Мали Зворник и медија, обишли реконструисане делове зграде и уверили се у квалитет обављеног посла.

Према речима Александра Дурковића, руководиоца Јединице за имплементацију пројекта “Енергетска ефикасност у јавним зградама“, у радове на побољшању енергетске ефикасности основне школе у Малом Зворнику, завршене у јануару текуће године, уложено је 237.349,38 евра, које је држава обезбедила из кредита преко Немачке развојне банке – KFW. Општина Мали Зворник у пројекту је учествовала са 21.500,00 евра, на радовима који, како је рекао, нису везани за енергетску ефикасност, али ће ученицима обезбедити боље услове, и тим средствима финансирана је замена паркета у фискултурној сали и кречење зидова у неколико учионица.

Дурковић је оценио да су резултати пројекта сасвим задовољавајући, јер је зграда школе доведена у енергетски разред D, што значи да троши мање од 100 kWh по м2 годишње.

„Уштеде енергије су преко 60 посто. У новчаном износу то је око 20.000 евра годишње, тако да се ова инвестиција враћа за мање од 8 година, што је изванредан резултат, пре свега за Општину Мали Зворник која ће мање издвајати за грејање ове школе и набавку енергената“ , рекао је Дурковић.

У оквиру радова делимично су замењени прозори, а цела зграда термички је изолована, са фасадом која има десетогодишњу гаранцију. Осим тога, извршена је замена олука и кровног покривача на школи, са термоизолацијом кровова.

„На овај начин ученици и запослени у школи добили су објекат који као да је новоизграђен, у смислу потрошње енергије и комфора боравка“, рекао је Дурковић.

У објекту је урађена и најсавременија ЛЕД расвета, па ће настава у поподневним сатима бити далеко квалитетнија, јер укључује и расвету школских табли. У систем грејања у школи, који је у потпуности реконструисан, уз изградњу подстанице, уграђени су радијаторски вентили, који ограничавају температуру у просторијама и спречавају прегревање и расипање енергије.

Према Дурковићевим речима, на добробит деце, наставног особља и читаве локалне заједнице, овај објекат показао је како може да се газдује и управља енергијом на домаћински начин.

Последња активност у оквиру пројекта побољшања енергетске ефикасности зграде основне школе у Малом Зворнику била је презентовање резултата широј јавности, у оквиру које је, након обиласка и званичне примопредаје радова, уследила радионица за наставнике и ученике о употреби преуређеног објекта, односно о томе како би требало руковати са новом опремом да би се сачувала уштеда. Радионица је истовремо имала задатак да покаже значај енергетске ефикасности за ширу друштвену заједницу и то да је веома важно водити рачуна о потрошњи енергије.

ОШ “Бранко Радичевић” једна је од пет школа у Србији обухваћених програмом ,,Енергетска ефикасност у јавним зградама“, који имплементира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Руководилац јединице за имплементацију тог програма Александар Дурковић, приликом посете у Малом Зворнику, рекао је да је планом рада у овој области у првој фази, која траје до краја 2019. године, предвиђен рад на побољшању енергетске ефикасности у укупно 36 школа у Србији, што значи у још 13 објекта до краја године и у 18 школа у 2018 и 2019. години. Осим тога, како је рекао, министарство је за наредни период планирало и друге мере усмерене на побољшање комфора боравка у школама, везане за уређење тоалета и спортских сала.

У делегацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, која је у петак, 07. априла, посетила основну школу у Малом Зворнику, осим Александра Дурковића, руководиоца Јединице за имплементацију пројекта “Енергетска ефикасност у јавним зградама“, били су и: Драгослав Митић, шеф Одсека за инвестиције, Ивана Чарапања Радовановић, технички експерт Јединице за имплементацију пројекта, Даница Бабић и Душко Максимовић, представници интернационалне пројектантске и консултантске куће BDSP, која је припремила документацију и водила надзор, а Дамир Лунић, Ђорђе Бандић и Зоран Вукашин, заступали су грађевинску компанију, извођача радова, Модулор д.о.о. Земун.

 Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-04-09_ee/{/gallery}