09.04.2017. godine

Povodom završetka projekta poboljšanja energetske efikasnosti zgrade Osnovne škole „Branko Radičević“ u Malom Zvorniku, za koji je sredstva obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, između delegacije ministarstva i rukovodstva škole, u petak, 07. aprila, obavljena je zvanična primopredaja radova na objektu. Tom prilikom oni su, u prisustvu predstavnika Opštine Mali Zvornik i medija, obišli rekonstruisane delove zgrade i uverili se u kvalitet obavljenog posla.

Prema rečima Aleksandra Durkovića, rukovodioca Jedinice za implementaciju projekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama“, u radove na poboljšanju energetske efikasnosti osnovne škole u Malom Zvorniku, završene u januaru tekuće godine, uloženo je 237.349,38 evra, koje je država obezbedila iz kredita preko Nemačke razvojne banke – KFW. Opština Mali Zvornik u projektu je učestvovala sa 21.500,00 evra, na radovima koji, kako je rekao, nisu vezani za energetsku efikasnost, ali će učenicima obezbediti bolje uslove, i tim sredstvima finansirana je zamena parketa u fiskulturnoj sali i krečenje zidova u nekoliko učionica.

Durković je ocenio da su rezultati projekta sasvim zadovoljavajući, jer je zgrada škole dovedena u energetski razred D, što znači da troši manje od 100 kWh po m2 godišnje.

„Uštede energije su preko 60 posto. U novčanom iznosu to je oko 20.000 evra godišnje, tako da se ova investicija vraća za manje od 8 godina, što je izvanredan rezultat, pre svega za Opštinu Mali Zvornik koja će manje izdvajati za grejanje ove škole i nabavku energenata“ , rekao je Durković.

U okviru radova delimično su zamenjeni prozori, a cela zgrada termički je izolovana, sa fasadom koja ima desetogodišnju garanciju. Osim toga, izvršena je zamena oluka i krovnog pokrivača na školi, sa termoizolacijom krovova.

„Na ovaj način učenici i zaposleni u školi dobili su objekat koji kao da je novoizgrađen, u smislu potrošnje energije i komfora boravka“, rekao je Durković.

U objektu je urađena i najsavremenija LED rasveta, pa će nastava u popodnevnim satima biti daleko kvalitetnija, jer uključuje i rasvetu školskih tabli. U sistem grejanja u školi, koji je u potpunosti rekonstruisan, uz izgradnju podstanice, ugrađeni su radijatorski ventili, koji ograničavaju temperaturu u prostorijama i sprečavaju pregrevanje i rasipanje energije.

Prema Durkovićevim rečima, na dobrobit dece, nastavnog osoblja i čitave lokalne zajednice, ovaj objekat pokazao je kako može da se gazduje i upravlja energijom na domaćinski način.

Poslednja aktivnost u okviru projekta poboljšanja energetske efikasnosti zgrade osnovne škole u Malom Zvorniku bila je prezentovanje rezultata široj javnosti, u okviru koje je, nakon obilaska i zvanične primopredaje radova, usledila radionica za nastavnike i učenike o upotrebi preuređenog objekta, odnosno o tome kako bi trebalo rukovati sa novom opremom da bi se sačuvala ušteda. Radionica je istovremo imala zadatak da pokaže značaj energetske efikasnosti za širu društvenu zajednicu i to da je veoma važno voditi računa o potrošnji energije.

OŠ “Branko Radičević” jedna je od pet škola u Srbiji obuhvaćenih programom ,,Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koji implementira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Rukovodilac jedinice za implementaciju tog programa Aleksandar Durković, prilikom posete u Malom Zvorniku, rekao je da je planom rada u ovoj oblasti u prvoj fazi, koja traje do kraja 2019. godine, predviđen rad na poboljšanju energetske efikasnosti u ukupno 36 škola u Srbiji, što znači u još 13 objekta do kraja godine i u 18 škola u 2018 i 2019. godini. Osim toga, kako je rekao, ministarstvo je za naredni period planiralo i druge mere usmerene na poboljšanje komfora boravka u školama, vezane za uređenje toaleta i sportskih sala.

U delegaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koja je u petak, 07. aprila, posetila osnovnu školu u Malom Zvorniku, osim Aleksandra Durkovića, rukovodioca Jedinice za implementaciju projekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama“, bili su i: Dragoslav Mitić, šef Odseka za investicije, Ivana Čarapanja Radovanović, tehnički ekspert Jedinice za implementaciju projekta, Danica Babić i Duško Maksimović, predstavnici internacionalne projektantske i konsultantske kuće BDSP, koja je pripremila dokumentaciju i vodila nadzor, a Damir Lunić, Đorđe Bandić i Zoran Vukašin, zastupali su građevinsku kompaniju, izvođača radova, Modulor d.o.o. Zemun.

 Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-04-09_ee/{/gallery}