11.11.2016. године

Захваљујући Влади Србије и републичкој Канцеларији за управљање јавним улагањима, на подручју општине Мали Зворник у 2016. години изграђено је 5 мостова на рекама, порушених у поплавама 2014. године. Ових дана траје тендер за избор извођача радова за изградњу новог, шестог по реду моста, за који је новац обезбедила Народна банка Србије.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић поводом тога подсетио је јавност да је на име изградње мостова у Малом Зворнику из републичког буџета издвојено 70 милиона динара. 

“На реци Радаљ и Боринској реци подигнута су по два моста, док је пети саграђен на месту порушеног на Великој Реци. Новоизграђени мостови су армирано – бетонски и рађени су по пројектима ЈП “Путеви Србије”, по најсавременијим стандардима, уз регулацију речног корита и уређење приступних путева, рекао је Јевтић.

Он је истакао да су мостови изграђени у предвиђеном року и да су радови званично завршени 29. октобра ове године. 

“Радови предвиђени пројектима у потпуности су завршени на свим мостовима, осим на мосту у Доњој Борини, у засеоку Батар, у центру села, где је решавање имовинско – правних односа са мештанима успорило радове, због чега је изостала регулација речног корита и уређење приступне саобраћајнице код овог моста”, објаснио је Јевтић, напомињући да, након истека рока за извођење поменутих радова,због кашњења, није било могуће добити уговорена средства, па је тај део посла остао необављен.

Мост на Боринској реци, у засеоку Батар, дугачак је око 12 метара и за његову изградњу од уговорених 20. 884.345,00 динара утрошено је 10.770.124,22 динара. Други мост на Боринској реци изграђен је у засеоку Андрача, на путу ка Гучеву. Дугачак је 6 м и коштао је 2.283.440,00 динара.

“На реци Радаљ, у засеоку Тришићи, подигнут је мост дужине 15,80 м, ширине 7,90 м, са тротоарима за пешаке. У оквиру радова на његовој изградњи извршено је уређење речног корита, 50-ак метара узводно и низводно од моста, као и прилазних саобраћајница, каже Зоран Бркић, дипломирани грађевински инжењер, запослен у Општинској управи Мали Зворник, задужен за праћење извођења радова на изградњи мостова. Како је навео, вредност изведених радова на овом мосту износи 7.990.211,00 динара.

Према његовим речима, мост на реци Радаљ у Радаљској Бањи је реконстструисан. У оквиру радова ојачани су темељи моста. Каменом облогом уређено је корито реке изнад моста, док је ниже њега, са леве стране, изграђен бетонски потпорни зид, а са десне стављена камена облога. 

Реконструкција овог моста, који је од посебног значаја за општину Мали Зворник, јер се налази у зони са потенцијалом за развој туризма, коштала је 8.806.141,00 динара.

Изградња моста у Великој Реци, на истоименом водотоку, у засеоку Саставци, такође је обухватала регулацију речног корита узводно и низводно од моста, уз уградњу камене облоге. У оквиру радова на уређењу прилазних путева изграђено је укупно 500 метара саобраћајнице, са асвалтним застором.

По завршетку 5 наведених мостова, у општини Мали Зворник расписан је тендер за избор извођача радова за изградњу новог, шестог по реду моста у текућој години, коју ће финансирати Народна банка Србије. 

У питању је мост такође веома важан за привреду Малог Зворника, преко којег пут води ка каменолому у Радаљу, у којем се експлоатише гранит. 

Председник општине Зоран Јевтић очекује да ће мост, уколико све буде текло по плану, бити завршен до краја јануара 2017. године.

Предвиђена дужина овог моста је око 6 м, кострукција армирано – бетонска, а процењена вредност радова износи око 5.000.000,00 динара.

Изградњом нових мостова на бујичним рекама у Малом Зворнику знатно је смањен ризик од поплава и рушења у будућности.

Једини мост на територији општине, уз неколико мањих, приватних мостова, који је остао необновљен након поплава је тзв. “Марков мост” у Радаљу, чију обнову онемогућавају нерешени имовински односи мештана.

За изградњу тог моста потребно је око 10 милиона динара, сматра грађевински инжењер Зоран Бркић. Он напомиње да за наведени мост недостаје пројектно-техничка документација, која би могла да кошта око миллион динара, као и план детаљне регулације моста. 

Општина Мали Зворник, како наводи председник општине Зоран Јевтић, спремна је да помогне обнову и изградњу мањих, приватних мостова, којих има око десетак на подручју општине, чија санација би коштала до миллион динара по једном мосту. Према његовим речима, помоћ општине огледала би се у изради неопходних пројеката, материјалу или изради прилазних путева.