11.11.2016. godine

Zahvaljujući Vladi Srbije i republičkoj Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, na području opštine Mali Zvornik u 2016. godini izgrađeno je 5 mostova na rekama, porušenih u poplavama 2014. godine. Ovih dana traje tender za izbor izvođača radova za izgradnju novog, šestog po redu mosta, za koji je novac obezbedila Narodna banka Srbije.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić povodom toga podsetio je javnost da je na ime izgradnje mostova u Malom Zvorniku iz republičkog budžeta izdvojeno 70 miliona dinara. 

“Na reci Radalj i Borinskoj reci podignuta su po dva mosta, dok je peti sagrađen na mestu porušenog na Velikoj Reci. Novoizgrađeni mostovi su armirano – betonski i rađeni su po projektima JP “Putevi Srbije”, po najsavremenijim standardima, uz regulaciju rečnog korita i uređenje pristupnih puteva, rekao je Jevtić.

On je istakao da su mostovi izgrađeni u predviđenom roku i da su radovi zvanično završeni 29. oktobra ove godine. 

“Radovi predviđeni projektima u potpunosti su završeni na svim mostovima, osim na mostu u Donjoj Borini, u zaseoku Batar, u centru sela, gde je rešavanje imovinsko – pravnih odnosa sa meštanima usporilo radove, zbog čega je izostala regulacija rečnog korita i uređenje pristupne saobraćajnice kod ovog mosta”, objasnio je Jevtić, napominjući da, nakon isteka roka za izvođenje pomenutih radova,zbog kašnjenja, nije bilo moguće dobiti ugovorena sredstva, pa je taj deo posla ostao neobavljen.

Most na Borinskoj reci, u zaseoku Batar, dugačak je oko 12 metara i za njegovu izgradnju od ugovorenih 20. 884.345,00 dinara utrošeno je 10.770.124,22 dinara. Drugi most na Borinskoj reci izgrađen je u zaseoku Andrača, na putu ka Gučevu. Dugačak je 6 m i koštao je 2.283.440,00 dinara.

“Na reci Radalj, u zaseoku Trišići, podignut je most dužine 15,80 m, širine 7,90 m, sa trotoarima za pešake. U okviru radova na njegovoj izgradnji izvršeno je uređenje rečnog korita, 50-ak metara uzvodno i nizvodno od mosta, kao i prilaznih saobraćajnica, kaže Zoran Brkić, diplomirani građevinski inženjer, zaposlen u Opštinskoj upravi Mali Zvornik, zadužen za praćenje izvođenja radova na izgradnji mostova. Kako je naveo, vrednost izvedenih radova na ovom mostu iznosi 7.990.211,00 dinara.

Prema njegovim rečima, most na reci Radalj u Radaljskoj Banji je rekonststruisan. U okviru radova ojačani su temelji mosta. Kamenom oblogom uređeno je korito reke iznad mosta, dok je niže njega, sa leve strane, izgrađen betonski potporni zid, a sa desne stavljena kamena obloga. 

Rekonstrukcija ovog mosta, koji je od posebnog značaja za opštinu Mali Zvornik, jer se nalazi u zoni sa potencijalom za razvoj turizma, koštala je 8.806.141,00 dinara.

Izgradnja mosta u Velikoj Reci, na istoimenom vodotoku, u zaseoku Sastavci, takođe je obuhvatala regulaciju rečnog korita uzvodno i nizvodno od mosta, uz ugradnju kamene obloge. U okviru radova na uređenju prilaznih puteva izgrađeno je ukupno 500 metara saobraćajnice, sa asvaltnim zastorom.

Po završetku 5 navedenih mostova, u opštini Mali Zvornik raspisan je tender za izbor izvođača radova za izgradnju novog, šestog po redu mosta u tekućoj godini, koju će finansirati Narodna banka Srbije. 

U pitanju je most takođe veoma važan za privredu Malog Zvornika, preko kojeg put vodi ka kamenolomu u Radalju, u kojem se eksploatiše granit. 

Predsednik opštine Zoran Jevtić očekuje da će most, ukoliko sve bude teklo po planu, biti završen do kraja januara 2017. godine.

Predviđena dužina ovog mosta je oko 6 m, kostrukcija armirano – betonska, a procenjena vrednost radova iznosi oko 5.000.000,00 dinara.

Izgradnjom novih mostova na bujičnim rekama u Malom Zvorniku znatno je smanjen rizik od poplava i rušenja u budućnosti.

Jedini most na teritoriji opštine, uz nekoliko manjih, privatnih mostova, koji je ostao neobnovljen nakon poplava je tzv. “Markov most” u Radalju, čiju obnovu onemogućavaju nerešeni imovinski odnosi meštana.

Za izgradnju tog mosta potrebno je oko 10 miliona dinara, smatra građevinski inženjer Zoran Brkić. On napominje da za navedeni most nedostaje projektno-tehnička dokumentacija, koja bi mogla da košta oko million dinara, kao i plan detaljne regulacije mosta. 

Opština Mali Zvornik, kako navodi predsednik opštine Zoran Jevtić, spremna je da pomogne obnovu i izgradnju manjih, privatnih mostova, kojih ima oko desetak na području opštine, čija sanacija bi koštala do million dinara po jednom mostu. Prema njegovim rečima, pomoć opštine ogledala bi se u izradi neophodnih projekata, materijalu ili izradi prilaznih puteva.