Мали Зворник, 09.04.2020. године      

Културни живот и навике у време ванредног стања домишљати радници на пољу културе у општини Мали Зворник труде се да очувају на различите начине. У томе им, осим добре воље и спремности, умногоме помажу савремене технологије, интернет и друштвене мреже.

Будући да је читање проверен и сигуран лек против досадне свакодневице, за старије суграђане и све остале који време проводе у строгој изолацији, због опасности од вируса Корона, не излазећи недељама из својих домова, Библиотека „17. септембар“, својим члановима у месној заједници Центар, организовала је доставу књига, дневне и недељне штампе на кућну адресу.

„Запослени у овој установи књиге и часописе читаоцима достављају два пута седмично“, каже директорка библиотеке Славојка Спасеновић, наводећи да је акција организована првенствено ради пружања подршке старим суграђанима, који, због превенције од заразе, имају потпуну забрану изласка из куће и не могу да дођу у библиотеку, да изнајме књигу или прочитају дневну и недељну штампу.

Она је истакла да међу старијом популацијом у Малом Зворнику има оних којима је то део дневне рутине, који су навикли да у читаоницу наврате свакодневно, како би прелистали штампу, али да то сада не могу, због забране кретања која је на снази за овај део популације.

Стога је, према њеним речима, библиотека одлучила да током ванредног стања суграђанима старијим од 65 година и свим осталим верним читаоцима жељене књиге и новине доставља на кућну адресу.

Ова установа подједнако брине и најмлађима, трудећи се да им надокнади уобичајене садржаје и активности у време ванредног стања.

Недавно је приредила виртуелну изложбу дечјих ликовних радова, којом је заједно са малишанима и њиховим родитељима обележила долазак пролећа.

Виртуелна изложба организована је због немогућности да деца на уобичајен начин, у Дечјем одељењу библиотеке, учествују у припреми поставке, услед забране ваннаставних активности, због епидемије вируса Корона.

Библиотекарка Слађана Гошњић рекла је да актуелна ситуација није спречила малишане да се радују новом годишњем добу и своје доживљаје искажу цртежима.

„Они су, напротив, радо прихватили изазов и на нов начин учествовали у ликовној радионици и изложби на тему доласка пролећа“, казала је Гошњић, наводећи да је на изложби учествовало 10 малишана, са по два насликана рада.

Гошњић је истакла да деци није било тешко већ занимљиво да путем мобилних телефона или рачунара шаљу радове, иако имају много школских обавеза, које, у условима ванредног стања, обављају електронским путем, односно пратећи часове преко програма на телевизији.

Она је захвалила ученицима на сарадњи и успешно креираној изложби, као и њиховим родитељима, који су пружили неопходну подршку и помоћ у реализацији ових активности.

Након виртуелне изложбе ликовних радова, у част доласка пролећа, организована је и традиционална смотра рецитатора, под називом „Песниче, народа мог“, којој се, опет виртуелним путем, преко видео снимака, одазвало 17 ученика основних школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе. 

 Цитирајући познату изреку да онај ко жели пронађе начин, а онај ко не жели нађе изговор, запослени у малозворничкој библиотеци истакли су да ће свој рад наставити да прилагођавају ситуацији, док траје ванредно стање. 

Уз поруку „Остани код куће, сачувај живот!“, Библиотека „17. септембар“ Мали Зворник позвала је суграђане да спрече ширење заразе Ковид – 19, тако што ће, због себе и својих најмилијих, послушати савете стручњака и током пандемије вируса Корона остати у својим домовима. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-04-10_kultura{/gallery}