Mali Zvornik, 09.04.2020. godine      

Kulturni život i navike u vreme vanrednog stanja domišljati radnici na polju kulture u opštini Mali Zvornik trude se da očuvaju na različite načine. U tome im, osim dobre volje i spremnosti, umnogome pomažu savremene tehnologije, internet i društvene mreže.

Budući da je čitanje proveren i siguran lek protiv dosadne svakodnevice, za starije sugrađane i sve ostale koji vreme provode u strogoj izolaciji, zbog opasnosti od virusa Korona, ne izlazeći nedeljama iz svojih domova, Biblioteka „17. septembar“, svojim članovima u mesnoj zajednici Centar, organizovala je dostavu knjiga, dnevne i nedeljne štampe na kućnu adresu.

„Zaposleni u ovoj ustanovi knjige i časopise čitaocima dostavljaju dva puta sedmično“, kaže direktorka biblioteke Slavojka Spasenović, navodeći da je akcija organizovana prvenstveno radi pružanja podrške starim sugrađanima, koji, zbog prevencije od zaraze, imaju potpunu zabranu izlaska iz kuće i ne mogu da dođu u biblioteku, da iznajme knjigu ili pročitaju dnevnu i nedeljnu štampu.

Ona je istakla da među starijom populacijom u Malom Zvorniku ima onih kojima je to deo dnevne rutine, koji su navikli da u čitaonicu navrate svakodnevno, kako bi prelistali štampu, ali da to sada ne mogu, zbog zabrane kretanja koja je na snazi za ovaj deo populacije.

Stoga je, prema njenim rečima, biblioteka odlučila da tokom vanrednog stanja sugrađanima starijim od 65 godina i svim ostalim vernim čitaocima željene knjige i novine dostavlja na kućnu adresu.

Ova ustanova podjednako brine i najmlađima, trudeći se da im nadoknadi uobičajene sadržaje i aktivnosti u vreme vanrednog stanja.

Nedavno je priredila virtuelnu izložbu dečjih likovnih radova, kojom je zajedno sa mališanima i njihovim roditeljima obeležila dolazak proleća.

Virtuelna izložba organizovana je zbog nemogućnosti da deca na uobičajen način, u Dečjem odeljenju biblioteke, učestvuju u pripremi postavke, usled zabrane vannastavnih aktivnosti, zbog epidemije virusa Korona.

Bibliotekarka Slađana Gošnjić rekla je da aktuelna situacija nije sprečila mališane da se raduju novom godišnjem dobu i svoje doživljaje iskažu crtežima.

„Oni su, naprotiv, rado prihvatili izazov i na nov način učestvovali u likovnoj radionici i izložbi na temu dolaska proleća“, kazala je Gošnjić, navodeći da je na izložbi učestvovalo 10 mališana, sa po dva naslikana rada.

Gošnjić je istakla da deci nije bilo teško već zanimljivo da putem mobilnih telefona ili računara šalju radove, iako imaju mnogo školskih obaveza, koje, u uslovima vanrednog stanja, obavljaju elektronskim putem, odnosno prateći časove preko programa na televiziji.

Ona je zahvalila učenicima na saradnji i uspešno kreiranoj izložbi, kao i njihovim roditeljima, koji su pružili neophodnu podršku i pomoć u realizaciji ovih aktivnosti.

Nakon virtuelne izložbe likovnih radova, u čast dolaska proleća, organizovana je i tradicionalna smotra recitatora, pod nazivom „Pesniče, naroda mog“, kojoj se, opet virtuelnim putem, preko video snimaka, odazvalo 17 učenika osnovnih škola iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. 

 Citirajući poznatu izreku da onaj ko želi pronađe način, a onaj ko ne želi nađe izgovor, zaposleni u malozvorničkoj biblioteci istakli su da će svoj rad nastaviti da prilagođavaju situaciji, dok traje vanredno stanje. 

Uz poruku „Ostani kod kuće, sačuvaj život!“, Biblioteka „17. septembar“ Mali Zvornik pozvala je sugrađane da spreče širenje zaraze Kovid – 19, tako što će, zbog sebe i svojih najmilijih, poslušati savete stručnjaka i tokom pandemije virusa Korona ostati u svojim domovima. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-04-10_kultura{/gallery}