Мали Зворник, 19.05.2014.г./18.00 h/

ОВДЕ можете послушати најновији  детаљан извештај команданта Штаба за ванредне ситуације Мали Зворник Драгана Богићевиоћа о стању на подручју општине Мали Зворник након поплава и клизишта

На подручју општине Мали Зворник поплаве се смирују али је угроженост од клизишта и одрона у порасту. Према речима команданта Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник председника општине Драгана Богићевића данас је регистровано ново потенцијално клизиште у непосредној близини Хидроелектране „Зворник“ у Малом Зворнику.

На подручју малозворничке општине има око 60 клизишта од којих је најкритичније клизиште у близини центра Малог Зворника, код пешачког моста, који Мали Зворник повезује са Зворником у Републици Српској. У питању је клизиште великих димензија (800×800 м), које је прекрило главни магистарлни пут кроз Мали Зворник. Преко пута на овој деоници прешло је око 50 000 кубика земље, камења и стабала и сручило се у реку Дрину, сузивши њено корито на овом делу за око трећину. Клизиште је пресекло сваки вид комуникације са центром места, укључујући прелаз пешака преко Старог моста, гасовод, водоводне цеви, телефонске каблове, због чега су два дана биле у прекиду телефонске везе и интернет.  Што се тиче саобраћаја, за сада је саобраћајна комуникација са Малим Зворником једино могућа преко Зворника у Републици Српској. Возила се упућују на гранични прелаз Нови мост преко Зворника до бране на hидроелектани, преко које путници могу само пешке.

Председник општине Мали Зворник Дрaган Богићевић истиче да је предузеће „Путеви Србије“ од јуче преузело бригу о овом проблему али да се за сада решење не назире и да ће се на њега чекати више месеци. Због тога су почели радови на просецању алтернативног пута Бучевски поток – Барице – Доње насеље,  које ће служити за снабдевање и хитне потребе.

 Што се тиче помоћи, у овом тренутку Малом Зворнику је најпотребнија тешка механизација за рашчишћавање терена и гориво, као и флаширана вода за пиће.