Mali Zvornik, 19.05.2014.g./18.00 h/

OVDE možete poslušati najnoviji  detaljan izveštaj komandanta Štaba za vanredne situacije Mali Zvornik Dragana Bogićevioća o stanju na području opštine Mali Zvornik nakon poplava i klizišta

Na području opštine Mali Zvornik poplave se smiruju ali je ugroženost od klizišta i odrona u porastu. Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik predsednika opštine Dragana Bogićevića danas je registrovano novo potencijalno klizište u neposrednoj blizini Hidroelektrane „Zvornik“ u Malom Zvorniku.

Na području malozvorničke opštine ima oko 60 klizišta od kojih je najkritičnije klizište u blizini centra Malog Zvornika, kod pešačkog mosta, koji Mali Zvornik povezuje sa Zvornikom u Republici Srpskoj. U pitanju je klizište velikih dimenzija (800×800 m), koje je prekrilo glavni magistarlni put kroz Mali Zvornik. Preko puta na ovoj deonici prešlo je oko 50 000 kubika zemlje, kamenja i stabala i sručilo se u reku Drinu, suzivši njeno korito na ovom delu za oko trećinu. Klizište je preseklo svaki vid komunikacije sa centrom mesta, uključujući prelaz pešaka preko Starog mosta, gasovod, vodovodne cevi, telefonske kablove, zbog čega su dva dana bile u prekidu telefonske veze i internet.  Što se tiče saobraćaja, za sada je saobraćajna komunikacija sa Malim Zvornikom jedino moguća preko Zvornika u Republici Srpskoj. Vozila se upućuju na granični prelaz Novi most preko Zvornika do brane na hidroelektani, preko koje putnici mogu samo peške.

Predsednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević ističe da je preduzeće „Putevi Srbije“ od juče preuzelo brigu o ovom problemu ali da se za sada rešenje ne nazire i da će se na njega čekati više meseci. Zbog toga su počeli radovi na prosecanju alternativnog puta Bučevski potok – Barice – Donje naselje,  koje će služiti za snabdevanje i hitne potrebe.

 Što se tiče pomoći, u ovom trenutku Malom Zvorniku je najpotrebnija teška mehanizacija za raščišćavanje terena i gorivo, kao i flaširana voda za piće.