Дан општине Мали Зворник, 17. септембар, обележен је у четвртак, свечаном седницом локалног парламента у Великој сали Дома културе.

Празничном заседању Скупштине општине Мали Зворник, која је, због актуелне епидемиолошке ситуације, одржана у знатно ужем обиму него иначе и уз поштовање протиепидемијских мера, осим одборника и председништва, присуствовали су: начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, Народни посланик и председница Скупштине општине братске општине Уб, Ивана Николић, директор Јавног предузећа „Србијашуме“, Игор Брауновић, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, чланови Општинског већа, директори установа и јавних предузећа, као и челници верских заједница са подручја општине.

Оборнике и госте на почетку заседања поздравио је председник Скупштине општине Радован Тадић и том приликом присутнима пожелео добродошлицу на свечаност, а свим суграђанима честитао празник.

Честитку грађанима поводом Дана општине у свом обраћању упутио је и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, подсетивши да ове године општина обележава јубилеј, 65. годину постојања локалне самоуправе и 76. годину од ослобођења територије данашње општине.

Он је рекао да је обележавање дана општине овог пута скромно због актуелне епидемиолошке ситуације и да ће бити прилике, када се епидемија оконча, за богатије свечаности и приредбе за Дан општине.

У говору који је одржао Јевтић се осврнуо на најзначајније резултате рада у протеклих годину дана и захвалио суграђанима на подршци и поверењу које је руководство општине добило на недавним изборима, да настави са радом започетим у претходном мандату.

Он је рекао да општина Мали Зворник већ неколико година следи политику која је иста на локалном и највишем нивоу и да је то очигледно дало добре резултате, истакавши да је већина великих и скупих пројеката реализованих у Малом Зворнику у протекле четири године омогућена уз подршку Републике Србије, председника Александра Вучића и Владе Србије, те да општини сада предстоји нови циклус улагања и подршке од стране државе.

Као најзначајније послове који ће уследити у Малом Зворник у наредне четири године председник општине навео је изградњу топлане на биомасу, обнову путне мреже, наставак реконструкције уличног осветљења и уградње ЛЕД расвете по месним заједницама, наставак обнове Подземног града Карађорђевића, уређење археолошког локалитета „Орловине“, те изградњу Центра за иновације у области заштите животне средине.

Као посебно значајну активност која ће бити реализована уз подршку Републике Србије он је навео формирање индустријске зоне за погранично подручје Мали Зворник – Зворник (БиХ – РС) – Братунац (БиХ – РС) – Љубовија.

Уз честитке за празник грађанима и руководству братске општине, окуљенима на свечаној седници Скупштине општине Мали Зворник обратила се и Народни посланик у Скупштини Републике Србије и председница Скупштине општине Уб Ивана Николић.

Подсетивши да су Мали Зворник и Уб повезала слична интересовања и изазови са којима се суочавају, као и међусобне пријатељске везе и добри односи председника две општине, Зорана Јевтића и Дарка Глишића, и да је захваљујући томе, с циљем даљег развијања добрих односа и сарадње међу општинама у различитим областима, повеља о братимљењу ових локалних заједница потписана децембра 2018. године, Николић је рекла да је уверена да ће Мали Зворник у наредном периоду бележити добре резултате о којима је говорио председник Јевтић и да се веома радује томе, као и заједничким успесима и напретку две братске општине у будућности.

Начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, такође је у свом обраћању грађанима и руководству малозворничке општине упутио честитку поводом обележавања Дана општине, оценивши да је веома добро што је у новом изборном циклусу општина Мали Зворник изабрала да настави да иде путем развоја.

Он је најавио да ће у Мачванском округу у новом циклусу улагања од стране Републике Србије, у наредних 4 до 6 година, бити оставрене огромне инвестиције и да ће то грађани директно или индиректно сигурно осетити.

Као најзначајнија улагања он је издвојио изградњу моста на Сави у Шапцу, изградњу брзе саобраћајнице ка Лозници и аутопута ка Руми, отварање неколико фабрика и покретање рудника јадарита у Лозници.

Свечана седница Скупштине општине Мали Зворник поводом, 17. септембра, Дана општине завршена је пригодним коктелом у Омладинској сали Дома културе.

Љиљана Ристановић