Dan opštine Mali Zvornik, 17. septembar, obeležen je u četvrtak, svečanom sednicom lokalnog parlamenta u Velikoj sali Doma kulture.

Prazničnom zasedanju Skupštine opštine Mali Zvornik, koja je, zbog aktuelne epidemiološke situacije, održana u znatno užem obimu nego inače i uz poštovanje protiepidemijskih mera, osim odbornika i predsedništva, prisustvovali su: načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Vladan Krasavac, Narodni poslanik i predsednica Skupštine opštine bratske opštine Ub, Ivana Nikolić, direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“, Igor Braunović, predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, članovi Opštinskog veća, direktori ustanova i javnih preduzeća, kao i čelnici verskih zajednica sa područja opštine.

Obornike i goste na početku zasedanja pozdravio je predsednik Skupštine opštine Radovan Tadić i tom prilikom prisutnima poželeo dobrodošlicu na svečanost, a svim sugrađanima čestitao praznik.

Čestitku građanima povodom Dana opštine u svom obraćanju uputio je i predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, podsetivši da ove godine opština obeležava jubilej, 65. godinu postojanja lokalne samouprave i 76. godinu od oslobođenja teritorije današnje opštine.

On je rekao da je obeležavanje dana opštine ovog puta skromno zbog aktuelne epidemiološke situacije i da će biti prilike, kada se epidemija okonča, za bogatije svečanosti i priredbe za Dan opštine.

U govoru koji je održao Jevtić se osvrnuo na najznačajnije rezultate rada u proteklih godinu dana i zahvalio sugrađanima na podršci i poverenju koje je rukovodstvo opštine dobilo na nedavnim izborima, da nastavi sa radom započetim u prethodnom mandatu.

On je rekao da opština Mali Zvornik već nekoliko godina sledi politiku koja je ista na lokalnom i najvišem nivou i da je to očigledno dalo dobre rezultate, istakavši da je većina velikih i skupih projekata realizovanih u Malom Zvorniku u protekle četiri godine omogućena uz podršku Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, te da opštini sada predstoji novi ciklus ulaganja i podrške od strane države.

Kao najznačajnije poslove koji će uslediti u Malom Zvornik u naredne četiri godine predsednik opštine naveo je izgradnju toplane na biomasu, obnovu putne mreže, nastavak rekonstrukcije uličnog osvetljenja i ugradnje LED rasvete po mesnim zajednicama, nastavak obnove Podzemnog grada Karađorđevića, uređenje arheološkog lokaliteta „Orlovine“, te izgradnju Centra za inovacije u oblasti zaštite životne sredine.

Kao posebno značajnu aktivnost koja će biti realizovana uz podršku Republike Srbije on je naveo formiranje industrijske zone za pogranično područje Mali Zvornik – Zvornik (BiH – RS) – Bratunac (BiH – RS) – Ljubovija.

Uz čestitke za praznik građanima i rukovodstvu bratske opštine, okuljenima na svečanoj sednici Skupštine opštine Mali Zvornik obratila se i Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsednica Skupštine opštine Ub Ivana Nikolić.

Podsetivši da su Mali Zvornik i Ub povezala slična interesovanja i izazovi sa kojima se suočavaju, kao i međusobne prijateljske veze i dobri odnosi predsednika dve opštine, Zorana Jevtića i Darka Glišića, i da je zahvaljujući tome, s ciljem daljeg razvijanja dobrih odnosa i saradnje među opštinama u različitim oblastima, povelja o bratimljenju ovih lokalnih zajednica potpisana decembra 2018. godine, Nikolić je rekla da je uverena da će Mali Zvornik u narednom periodu beležiti dobre rezultate o kojima je govorio predsednik Jevtić i da se veoma raduje tome, kao i zajedničkim uspesima i napretku dve bratske opštine u budućnosti.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Vladan Krasavac, takođe je u svom obraćanju građanima i rukovodstvu malozvorničke opštine uputio čestitku povodom obeležavanja Dana opštine, ocenivši da je veoma dobro što je u novom izbornom ciklusu opština Mali Zvornik izabrala da nastavi da ide putem razvoja.

On je najavio da će u Mačvanskom okrugu u novom ciklusu ulaganja od strane Republike Srbije, u narednih 4 do 6 godina, biti ostavrene ogromne investicije i da će to građani direktno ili indirektno sigurno osetiti.

Kao najznačajnija ulaganja on je izdvojio izgradnju mosta na Savi u Šapcu, izgradnju brze saobraćajnice ka Loznici i autoputa ka Rumi, otvaranje nekoliko fabrika i pokretanje rudnika jadarita u Loznici.

Svečana sednica Skupštine opštine Mali Zvornik povodom, 17. septembra, Dana opštine završena je prigodnim koktelom u Omladinskoj sali Doma kulture.

Ljiljana Ristanović