Мали Зворник, 23.04.2018. године

На свечаности поводом отварања обновљене џамије протеклог викенда у Доњем Насељу председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је локална управа подржала обнову овог верског објекта, те да је веома задовољан улагањем које је допринело да малозворничка џамија добије изглед какав заслужује. 

“Након више од две године рада на обнови џамије у Малом Зворнику, имамо прилику да видимо резултат заједничког труда општине, Исламске верске заједнице и донатора, захваљујући којем јој је враћен стари сјај и изглед какав заслужује”, рекао је Јевтић, обраћајући се пред бројним званицама окупљеним на свечаности, међу којима су били представници амбасада неколико страних земаља. 

“На име финансирања радова на уређењу џамије, из буџета општине у протекле две године издвојили смо око миллион и по динара, што нису средства која су била довољна за њену целокупну реконструкцију, али су била веома значајна и израз су наше искрене намере и добре воље да заједнички радимо на очувању традиционалних културних вредности и квалитетног суживота припадника свих конфесија у нашој општини, што је, сложићете се, веома важно за сваку заједницу”, рекао је Јевтић. 

“Користим ову прилику да свим муслиманским верницима у нашој општини честитам на успешној обнови џамије, чије се свечано отварање одвија у оквиру обележавања 150 година од оснивања Исламске верске заједнице у Србији, поводом чега верницима такође упућујем најискреније честитке”, додао је он. 

У наставку обраћања навео је податак да је џамија у Доњем Насељу саграђена давне 1969. године, након рушења претходне две, уз подсећање да се то догодило приликом градње хидроелектране “Зворник”, пре више од пола века. 

Он је истакао да је малозворничка џамија, као и остали верски објекти у општини, симбол мултикултуралности места, те да, као једини верски објекат Исламске верске заједнице у Малом Зворнику, спада у грађевине од посебног културног значаја, који и у историјском смислу има своју вредност. 

Обраћање на свечаности завршио је речима да је веома поносан што је у прилици да присуствује свечаном отварању и још једном свима честитао на заједничком резултату. 

Љиљана Ристановић