Mali Zvornik, 23.04.2018. godine

Na svečanosti povodom otvaranja obnovljene džamije proteklog vikenda u Donjem Naselju predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da je lokalna uprava podržala obnovu ovog verskog objekta, te da je veoma zadovoljan ulaganjem koje je doprinelo da malozvornička džamija dobije izgled kakav zaslužuje. 

“Nakon više od dve godine rada na obnovi džamije u Malom Zvorniku, imamo priliku da vidimo rezultat zajedničkog truda opštine, Islamske verske zajednice i donatora, zahvaljujući kojem joj je vraćen stari sjaj i izgled kakav zaslužuje”, rekao je Jevtić, obraćajući se pred brojnim zvanicama okupljenim na svečanosti, među kojima su bili predstavnici ambasada nekoliko stranih zemalja. 

“Na ime finansiranja radova na uređenju džamije, iz budžeta opštine u protekle dve godine izdvojili smo oko million i po dinara, što nisu sredstva koja su bila dovoljna za njenu celokupnu rekonstrukciju, ali su bila veoma značajna i izraz su naše iskrene namere i dobre volje da zajednički radimo na očuvanju tradicionalnih kulturnih vrednosti i kvalitetnog suživota pripadnika svih konfesija u našoj opštini, što je, složićete se, veoma važno za svaku zajednicu”, rekao je Jevtić. 

“Koristim ovu priliku da svim muslimanskim vernicima u našoj opštini čestitam na uspešnoj obnovi džamije, čije se svečano otvaranje odvija u okviru obeležavanja 150 godina od osnivanja Islamske verske zajednice u Srbiji, povodom čega vernicima takođe upućujem najiskrenije čestitke”, dodao je on. 

U nastavku obraćanja naveo je podatak da je džamija u Donjem Naselju sagrađena davne 1969. godine, nakon rušenja prethodne dve, uz podsećanje da se to dogodilo prilikom gradnje hidroelektrane “Zvornik”, pre više od pola veka. 

On je istakao da je malozvornička džamija, kao i ostali verski objekti u opštini, simbol multikulturalnosti mesta, te da, kao jedini verski objekat Islamske verske zajednice u Malom Zvorniku, spada u građevine od posebnog kulturnog značaja, koji i u istorijskom smislu ima svoju vrednost. 

Obraćanje na svečanosti završio je rečima da je veoma ponosan što je u prilici da prisustvuje svečanom otvaranju i još jednom svima čestitao na zajedničkom rezultatu. 

Ljiljana Ristanović