Mali Zvornik, 18.05.2018. godine

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić potpisaće danas u Beogradu, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, ugovor o realizaciji projekta adaptacije i uređenja dela “Podzemnog grada Karađorđevića” u Malom Zvorniku, vrednog 37 miliona dinara, čiji će veći deo finansirati Vlada Srbije. 

Projekat podrazumeva izvođenje građevinskih radova na uređenju, hidroizolaciji i opremanju nekoliko prostorija kulturno – istorijskog kompleksa u Malom Zvorniku, u cilju njegove zaštite od propadanja i stavljanja u funkciju unapređenja turističke ponude opštine. 

Uoči potpisivanja ugovora, Jevtić je izjavio da je zahvalan Vladi Republike Srbije, nadležnom ministarstvu i predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, što je u tako kratkom roku došlo do realizacije ideje o uređenju Podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku. 

On je podsetio da je idejni projekat predočen ministru Rasimu Ljajiću pre tri meseca, prilikom njegove posete Malom Zvorniku i obilaska objekta, i da je nakon toga bilo još samo nekoliko sastanaka i razgovora na ovu temu. 

Prilikom poste Podzemnom gradu Karađorđevića, u februaru tekuće godine, Ljajić je najavio da će država Srbija omogućiti uređenje objekta u turističke svrhe, jer je on prepoznat kao izuzetna turistička atrakcija. 

Prema Jevtićevim rečima, opština Mali Zvornik u međuvremenu pripremila je tehnički projekat adaptacije i uređenja objekta i spremna je da sama finansira deo radova. 

On očekuje da će nakon potpisivanja ugovora o realizaciji projekta, koje je zakazano za 18. maj u 11.00 časova, vrlo brzo početi izvođenje predviđenih građevinskih radova na objektu i da će uređenje Podzemnog grada Karađorđevića doprineti uspešnijoj predstojećoj turističkoj sezoni u Malom Zvorniku.

Ljiljana Ristanović