Мали Зворник, 29.11.2019. године 

Састанак заинтересованих страна укључених у израду Плана развоја општине Мали Зворниик од 2020. до 2027. године одржан је у четвртак, 28. новембра, у сали Скупштине општине Мали Зворник. Учесници скупа под називом „Партнерски форум“ осврнули су се на кључне фазе у процесу израде кровног стратешког документа и још једном размотрили утврђене приоритетне циљеве и мере којима је могуће достићи визију којој општина тежи у будућности. 

Презентација плана била је прилика за сагледавање свега што је од почетка израде    дефинисано и пружила прилику за одређене измене у документу и допуне подацима који су недостајали. 

Општина Мали Зворник једна је од пет пилот општина у Србији у којима Програм Организације уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Словачке, спроводи пројекат „Подршка успостављању система планирања и израда редњорочних планова развоја локалне самоуправе“, у оквиру којег јединице локалне самоуправе, између осталог, од маја до децембра 2019. године, креирају планове развоја својих заједница. 

Отварајући састанак, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић поздравио је присутне и захвалио им на свеукупној подршци и сарадњи на припреми документа, на којем ће се, како је навео, заснивати даљи развој општине. 

Он је рекао да је израда Плана развоја општине Мали Зворник обавеза локалне самоуправе, према Закону о планском систему Републике Србије, који општинама налаже да овај документ припреме до истека 2020. године, по одређеној хијерархији и прописаним процедурама и методологијама. 

Јевтић је додао да је, имајући у виду ову чињеницу, подршка коју Мали Зворник добија у оквиру наведеног пројекта утолико значајнија и истакао спремност и решеност локалне самоуправе да поштује законе и спроводи донете акте, наводећи да је излишно доносити прописе ако се не поступа у складу с њима. 

Према речима координатора радне групе за израду Плана развоја општине Мали Зворник Бориса Катића, Јавни увид у нацрт документа почео је 20. новембра и трајаће до 05. децембра текуће године. 

 Он је навео да суграђани у остављеном року могу да доставе Општинској управи своје коментаре и сугестије на предложени документ, све до завршетка јавне расправе, заказане за петак, 06. децембар 2019. године, у сали Скупштине општине Мали Зворник, у 10.00 часова. 

Катић је саопштио да ће, након тога, уследити презентација документа на завршној конференцији пројекта, 13. децембра, у Београду, где ће свих пет пилот општина укључених у пројекат, у присуству представника других општина у Србији, презентовати специфичности из плана развоја. 

Састанку поводом завршетка нацрта Плана развоја општине Мали Зворник, поред представника заинтересованих страна, међу којима су били представници локалних институција, установа и организација, присуствовали су: Маја Мандрапа Гашић, представница УНДП-а, Снежана Селаковић, експерт и консултант Сталне конференције градова и општина, која је пружила стручну подршку општини Мали Зворник на изради документа, и Александар Марјановић, представник СКГО, задужен за реализацију и праћење актитивности у оквиру пројекта. 

На презентацији је речено да су од почетка пројекта реализоване две од укупно четири предвиђене радионице за стручно усавршавање и подизање капацитета запослених за припрему пројектних предлога, проналажење донатора и аплицирање за средства, планирање и реализацију пројекта и спровођење јавних набавки, по ПРАГ процедурама, као и две иностране студијске посете, у Словачку и Ирску, у оквиру којих су запосленима представљени примери добре праксе у области стратешког планирања у поменутим земљама. 

Љиљана Ристановић

 

 {gallery}/2019/2019-11-29_partnerski_forum{/gallery}