Mali Zvornik, 29.11.2019. godine 

Sastanak zainteresovanih strana uključenih u izradu Plana razvoja opštine Mali Zvorniik od 2020. do 2027. godine održan je u četvrtak, 28. novembra, u sali Skupštine opštine Mali Zvornik. Učesnici skupa pod nazivom „Partnerski forum“ osvrnuli su se na ključne faze u procesu izrade krovnog strateškog dokumenta i još jednom razmotrili utvrđene prioritetne ciljeve i mere kojima je moguće dostići viziju kojoj opština teži u budućnosti. 

Prezentacija plana bila je prilika za sagledavanje svega što je od početka izrade    definisano i pružila priliku za određene izmene u dokumentu i dopune podacima koji su nedostajali. 

Opština Mali Zvornik jedna je od pet pilot opština u Srbiji u kojima Program Organizacije ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Slovačke, sprovodi projekat „Podrška uspostavljanju sistema planiranja i izrada rednjoročnih planova razvoja lokalne samouprave“, u okviru kojeg jedinice lokalne samouprave, između ostalog, od maja do decembra 2019. godine, kreiraju planove razvoja svojih zajednica. 

Otvarajući sastanak, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić pozdravio je prisutne i zahvalio im na sveukupnoj podršci i saradnji na pripremi dokumenta, na kojem će se, kako je naveo, zasnivati dalji razvoj opštine. 

On je rekao da je izrada Plana razvoja opštine Mali Zvornik obaveza lokalne samouprave, prema Zakonu o planskom sistemu Republike Srbije, koji opštinama nalaže da ovaj dokument pripreme do isteka 2020. godine, po određenoj hijerarhiji i propisanim procedurama i metodologijama. 

Jevtić je dodao da je, imajući u vidu ovu činjenicu, podrška koju Mali Zvornik dobija u okviru navedenog projekta utoliko značajnija i istakao spremnost i rešenost lokalne samouprave da poštuje zakone i sprovodi donete akte, navodeći da je izlišno donositi propise ako se ne postupa u skladu s njima. 

Prema rečima koordinatora radne grupe za izradu Plana razvoja opštine Mali Zvornik Borisa Katića, Javni uvid u nacrt dokumenta počeo je 20. novembra i trajaće do 05. decembra tekuće godine. 

 On je naveo da sugrađani u ostavljenom roku mogu da dostave Opštinskoj upravi svoje komentare i sugestije na predloženi dokument, sve do završetka javne rasprave, zakazane za petak, 06. decembar 2019. godine, u sali Skupštine opštine Mali Zvornik, u 10.00 časova. 

Katić je saopštio da će, nakon toga, uslediti prezentacija dokumenta na završnoj konferenciji projekta, 13. decembra, u Beogradu, gde će svih pet pilot opština uključenih u projekat, u prisustvu predstavnika drugih opština u Srbiji, prezentovati specifičnosti iz plana razvoja. 

Sastanku povodom završetka nacrta Plana razvoja opštine Mali Zvornik, pored predstavnika zainteresovanih strana, među kojima su bili predstavnici lokalnih institucija, ustanova i organizacija, prisustvovali su: Maja Mandrapa Gašić, predstavnica UNDP-a, Snežana Selaković, ekspert i konsultant Stalne konferencije gradova i opština, koja je pružila stručnu podršku opštini Mali Zvornik na izradi dokumenta, i Aleksandar Marjanović, predstavnik SKGO, zadužen za realizaciju i praćenje aktitivnosti u okviru projekta. 

Na prezentaciji je rečeno da su od početka projekta realizovane dve od ukupno četiri predviđene radionice za stručno usavršavanje i podizanje kapaciteta zaposlenih za pripremu projektnih predloga, pronalaženje donatora i apliciranje za sredstva, planiranje i realizaciju projekta i sprovođenje javnih nabavki, po PRAG procedurama, kao i dve inostrane studijske posete, u Slovačku i Irsku, u okviru kojih su zaposlenima predstavljeni primeri dobre prakse u oblasti strateškog planiranja u pomenutim zemljama. 

Ljiljana Ristanović

 

 {gallery}/2019/2019-11-29_partnerski_forum{/gallery}