31.07.2017. године

Мост на реци Равнаји у Радаљу, који је општина Мали Зворник обновила уз помоћ средстава Народне банке Србије (НБС), сутра ће бити свечано отворен и пуштен у употребу. Отварање моста биће обављено у присуству представника донатора, Народне банке Србије, Општине Мали Зворник и извођача радова, предузећа „Стобекс“ из Лознице.

Како је најављено из Општинске управе у Малом Зворнику, том приликом гувернерки др Јоргованки Табаковић и запосленима у Народној банци Србије биће уручена пригодна захвалница за финансирање изградње моста.

На свечано отварање новоизграђеног објекта позвани су бројни новинари, како би пропратили овај значајан догађај.

Састанак који ће руководство општине претходно имати са представницима НБС у згради општине у Малом Зворник неће бити отворен за јавност, наведено је у позиву достављеном медијима.

 

Мост на реци Равнаји у Радаљу, чију обнову је са 4,5 милиона динара финансирала Народна банка Србије, завршен је у року, крајем јуна текуће године, након два месеца градње. Убрзо након тога, између Општине Мали Зворник, носиоца пројекта, и предузећа „Стобекс“ из Лознице, извођача радова, обављена је званична примопредаја објекта, али је његово отварање и пуштање у употребу из техничких разлога одложено за месец дана.

Том приликом председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је у оквиру радова на обнови моста изграђен прилазни пут, са обе његове стране, у дужини од по 10 метара, те да је на овој локацији у наредном периоду у плану уређење корита реке, у циљу што потпуније превенције од поплава.

“Општина је извршила сва неопходна снимања корита реке Равнаје. Предстоји да урадимо пројекат његовог уређења, на потезу пре и после моста, након чега ћемо аплицирати код фондова за средства потребна за изградњу корита”, објаснио је Јевтић.

Он је додао да ће уређењем корита реке Равнаје, код новоизграђеног моста, бити направљена целина у погледу радова на превенцији од поплава на том критичном месту, а ризици од непогода сведени на минимум.

Јевтић је подсетио да је реч о локацији на којој је при најмањим падавинама долазило до зачепљења корита и општег колапса.

Мост на реци Равнаји у Радаљу веома је важан за привреду Малог Зворника, јер преко њега пут води ка каменолому за експлоатацију гранита, као и ка насељима Липово Брдо и Јездимировићи, у којима се становништво претежно бави узгајањем малина.

Љиљана Ристановић